Sfatul psihologului: cum să tratezi problemele de comportament ale copilului

Sfatul psihologului: cum să tratezi problemele de comportament ale copilului

Fără să-şi dea seama şi fără a fi neapărat vina lor, copiii pot avea şi ei probleme de comportament. Sunt agresivi, mint, fură, au toane sau sunt foarte neascultători. Dacă nu ştii cum să le mai faci faţă, psihologul Mihaela Vintilă, îţi dă câteva sfaturi.

Mediul în care trăieşte, felul în care se poartă părinţii între ei, atenţia şi dragostea care îi sunt arătate, toate acestea modelează personalitatea unui copil şi îi influenţează comportamentul. 

Mihaela Vintilă: Cea mai critică vârstă este la trei ani pentru că atunci se pun bazele personalităţii. Dacă vei şti să-i gestionezi toate problemele, atunci copilul va deveni o persoană echilibrată. Altfel, va căpăta frustrări, temeri şi va ajunge un neadaptat

Sfatul pe care ţi-l dă specialistul este să-i explici cu tact şi cu răbdare, de fiecare dată, unde greşeşte şi să nu laşi să se răsfrângă asupra lui problemele tale de la serviciu, nervii şi tensiunile.

Când sunt mici, copiii mint din amuzament, dar şi de frica unei eventuale pedepse, fură pentru că nu au noţiunea valorii şi nu fac diferenţa dintre ce-i al lui şi ce e al altuia, sunt agresivi dintr-o frustrare interioară şi nu-şi ascultă părinţii ca o formă de protest.

E agresiv

Loveşte ceilalţi copii, la joacă, sau îşi loveşte chiar părinţii? Acest lucru denotă o frustrare dată de starea conflictuală din familie. Apare dacă părinţii îşi descarcă nervii pe el, nu-i arată afecţiune sau îi spun „nu" la orice.

Refuzul trebuie, de fiecare dată, argumentat pe înţelesul lui. De asemenea, poate fi agresiv din prea mult alint, pentru că nu i s-a spus „nu" când şi cum trebuia, iar el crede că i se cuvine totul.

E neascultător

Dacă îl pedepseşti pe nedrept, iar pedepsele sunt puternice şi multe, dacă îi impui restricţii excesive, copilul devine neascultător, ca o formă de protest.

De asemenea, el va copia comportamentul părinţilor când aceştia nu se respectă între ei şi nici pe copil. Părinţii trebuie să meargă pe aceeaşi direcţie: când unul îl ceartă, celălalt să nu-i ia apărarea. Nici libertăţile prea multe nu sunt indicate, pentru că va crede că toate i se permit.

E lipsit de respect

Dacă îl alinţi prea mult, copilul poate dezvolta probleme de comportament: nu-i ascultă pe cei din jur, nu-i respectă şi vorbeşte urât. Se pot corecta explicându-i ce-i bine şi ce-i rău. De asemenea, ai grijă ce cuvinte urâte aude în jur. Le poate prelua imediat.

Minte

Copilul minte din două motive. Primul: din amuzament, ca să te păcălească, pentru că nu face încă diferenţa dintre realitate şi fantezie. Al doilea: de frica unei eventuale pedepse. Ca să-l dezobişnuieşti de minciună, laudă-l când spune adevărul şi nu-l pedepsi, pentru că se va ascunde şi mai mult. Însă explică-i de ce a greşit. Tu nu trebuie să-l minţi niciodată şi nu-i face promisiuni de care ştii că nu te poţi ţine.

Are toane

Plânge din cel mai mic motiv, se tăvăleşte pe jos dacă nu îi îndeplineşti cele mai neînsemnate dorinţe? Aceste toane apar mai ales la problematica vârstă de 2-3 ani. Nu-l alinta excesiv pentru că i se va urca la cap. Explică-i cu răbdare, pe înţelesul lui, ce doleanţe i se pot îndeplini şi ce nu. Vino cu exemple sau poţi chiar încropi poveşti pilduitoare. Sursa

Recomandări