Sfatul psihologului: iată ce poți face pentru a trăi stări de bucurie!

Sfatul psihologului: iată ce poți face pentru a trăi stări de bucurie!

Suntem în fiecare zi în căutarea stărilor de bucurie și ne simțim frustrați dacă nu o trăim permanent. A simți bucuria este însă o atitudine față de viață și nici nu ne dăm seama cât de mult ne sabotăm singuri experiența bucuriei. Delia Laura Vlădulescu, psiholog și terapeut în terapii alternative, ne spune la ce să fim atenți pentru a trăi stări de bucurie.

Pentru a înțelege conceptul bucuriei, e nevoie să ne imaginăm câteva situații în care reacționăm în anumite feluri. Dacă ne uităm la o fotografie în care este mult soare, culori calde și oameni care zâmbesc, ridică mâinile în aer și se îmbrățișează vom spune că se bucură și sunt fericiți. Este o reprezentare a bucuriei, care are următoarele elemente: căldură, lumină, deschidere, fericire, reușită.

Cu această reprezentare întipărită în minte, credem că știm când și cum trebuie să simțim bucuria. Astfel că trăim stări de bucurie când obținem ceva, când avem o reușită, când mergem în vacanță, ne bucurăm când ni se îndeplinește o dorință, ne bucurăm când ceilalți sunt mulțumiți sau mândri de noi sau când cei din familie sunt bine.

Am învățat că bucuria este legată de un rezultat, de o reușită, sau că vine ca un efect secundar atunci când realizăm că avem ceva sau am făcut ceva bine, de dorit, de succes. Cu alte cuvinte, bucuria trebuie să aibă un motiv, altfel nu își are rostul.

 

Bucuria este însă o atitudine. În categoriile emoțiilor, este o emoție primară a oamenilor, fără de care nu am putea supraviețui. Fericirea este rezultatul stării de bucurie. De aceea este și foarte greu să fim fericiți, pentru că nu căutăm unde trebuie. Nu căutăm bucuria.

Bucuria vine dintr-un sentiment de pace interioară, de mulţumire, de apreciere a vieţii – aşa cum este ea. Simțim bucurie când suntem aliniați cu Sinele nostru, când avem un sentiment de conexiune cu acesta. Bucuria poate deveni o stare care să ne însoțească mereu, dacă învățăm să o cultivăm și dacă credem că este posibil să devină un mod de viață, fără a depinde în mod necesar de o reușită.

Iată ce poți face pentru a trăi cu atitudinea de bucurie:

1. Decide să trăiești cu bucurie

Este o intenție de viață care nu înseamnă să negi existența situațiilor neplăcute sau a tristeții, dar atunci când decizi să trăiești cu bucurie vei conștientiza că orice situație neplăcută se termină la un moment dat. Și așa o poți depăși mai ușor. Setează-ți acesta intenție, gândește-te la ea de mai multe ori pe zi. Atunci când treci printr-o experiență neplăcută conștientizează că nu este o stare permanentă și că intenția ta este să trăiești cu bucurie.

2. Învață zi de zi cum să trăiești cu bucurie

Să înveți ce este bucuria e ca și învățatul mersului. Deci află ce te bucură! De la lucrurile mici până la cele mari. Observă cum trăiești bucuria, ce simți. Poți să te bucuri de tot ceea ce este în jurul tău, iar intensitatea să fie mai mică sau mai mare. Nu te aștepta să simți bucuria la fel, tot timpul. Pentru că nu poate fi pusă într-un tipar. Iar dacă devine mecanică se estompează.

3. Variază sursele de bucurie

De exemplu, dacă îți dai voie să te bucuri de o zi cu soare în timpul iernii, vei iubi zilele însorite de vară, cu toată lumina lor. Sau dacă copilului din tine îi place plăcinta cu mere și ai copii, atunci când mâncați împreună plăcintă cu mere, va deveni o bucurie imensă. Uită-te în jur și observă cât mai multe surse de bucurie pentru tine și vei vedea cum starea de bucurie din viața ta se intensifică. Începe cu cele mici, pentru că acolo stă adevărata măiestrie în arta bucuriei.

4. Bucură-te intens, dar și molcom pentru că bucuria are grade de intensitate diferite

Bucuria nu trebuie să fie imensă ca să o consideri adevărată. Poate fi bucuria de a savura un covrig dimineața sau ritualul unui bol de cereale cu lapte dimineața. Ea poate fi de la o simplă plăcere la extaz, de la un mic fior până la entuziasm. Joacă-te cu intensitatea ca și cum ar fi volumul melodiei preferate!

5. Ancorează-te în energia bucuriei

Sau concentreză-te pe ce este bine! A ne muta atenția de la lucrurile care nu ne fac plăcere este o artă care se învață. Mai e nevoie să realizăm că este un demers folositor. Mintea noastră ne sabotează pentru că am fost învățați exact invers: dacă ai 10 lucruri minunate în viața ta şi un singur lucru care nu îți este pe plac, atunci pe acela îl vedem. Când te deranjează sau te supără ceva, fă opusul. Găsește 10 lucruri care îți plac și te mulțumesc.

6. Elimină credințele limitative ce nu îți permit să te bucuri

Merit eu să fiu fericit? Am eu dreptul să mă bucur când… ? După câte am făcut… ? Foarte multe dintre suferințele noastre emoționale au ca sursă acest aspect: convingerea că nu suntem demni, că nu merităm, că nu se cade să fim fericiți atunci când…, că nu putem sau că nu ni se permite să ne bucurăm și să fim fericiți. Este una dintre convingerile limitative care ne sabotează întreaga viață. Fă-ți timp să pui sub semnul întrebării astfel de credințe. Le-ai moștenit din familie sau de la comunitatea în care ai trăit? Ți le-ai format singur? Ține minte: te-ai născut cu bucuria ca stare ca să poți să supraviețuiești. Este ca și cum ai nega faptul că inima ta bate.

7. Practică gratitudinea și aprecierea

Când facem asta, demonstrăm că suntem pregătiți pentru a primi și mai multă bucurie și că suntem orientați către starea de bine versus starea de lipsă. Iar ceea ce gândim atragem. Dacă noi arătăm și observăm ceea ce avem bine în viața noastră, mecanismele subconștiente ale minții noastre vor învăța ce să caute pentru noi și ne vor oferi mai multe surse de bucurie.

8. Ascultă de semnalele corpului

Atenție mare la cum te simți pe dinăuntru! Dacă ai un nod în stomac sau un tremor interior și o senzație permanentă de teamă, aceștia sunt indicatori că nivelul tău de vibrație este scăzut. Este momentul să te relaxezi, să te încarci cu energie bună, să te detașezi de ceea ce faci în situația respectivă, să te acorzi pe frecvența bucuriei și să te echilibrezi. Ține minte că bucuria înseamnă echilibru interior. Deci nu mai accepta situații, momente, persoane care te conduc spre dezechilibru.

9. Fă exerciții pentru practica bucuriei

Meditație, rugăciune, voluntariat, ajutor acordat sau dăruirea, respirația în aer liber, mișcarea, râsul etc. Sunt exerciții simple care ne arată cum se simte o stare de bucurie. O practică pentru minte și pentru suflet, la fel un obicei pentru igiena corpului. Dar care face mult mai mult pentru noi și pentru viața celor din jurul nostru. Fă o rutină din a da minții și sufletului tău hrană, la fel cum dai corpului. Bucuria nu vine din corp (el doar simte lipsa sau prezența ei), ci vine din mintea sufletului.

10. Reamintește-ți scopul mai înalt, misiunea personală

Ne consumăm, de cele mai multe ori, timpul și energia pe lucruri minore și uităm ceea ce este mai important: esența vieții, scopul pentru care am venit aici. Nimic nu este întâmplător. Dacă nu îți găsești bucuria în nimic e posibil să fii tare departe de calea ta, de misiunea ta personală. Cu toţii avem nevoie de o viziune care să ne tragă în sus, să creștem. Când îți afli rostul vieții tale pe pământ, totul devine mai ușor, mai frumos, orice efort e făcut cu bucurie. Căută-ți scopul și întreabă-te: Este important cu adevărat pentru mine ce simt acum? Sau ce fac acum?

În concluzie, a trăi bucuria se învață. Așa cum am învățat tabla adunării. Îndemnul meu este să aduni stări de bucurie, în fiecare zi câte puțin și să faci din asta normalitatea ta! Sursa

Recomandări