Sfatul zilei: Eliberaţi-vă de trecut! Lecţie de viaţă de la celebra Coco Chanel

Sfatul zilei: Eliberaţi-vă de trecut! Lecţie de viaţă de la celebra Coco Chanel

În fiecare zi Coco Chanel începea, practic, viaţa de la capăt, eliberându-se de ceea ce nu-i convenea din trecut. În fiecare zi obişnuia să şteargă din memorie tot ceea ce o împiedica să meargă înainte.

Gabrielle Chanel, deşi defavorizată de soartă încă de la naştere prin faptul că a avut parte de o familie dezbinată brusc încă din vremea în care ea avea o vârstă foarte fragedă şi cu toate că a fost supusă, de-a lungul timpului, unor nenumărate încercări, a reuşit să demonstreze lumii întregi şi în primul rând sie-şi, că poţi reuşi să scrii istorie şi să te faci remarcat ca nimeni altcineva atât timp cât conferi unicitate fiecărei acţiuni pe care o întreprinzi în scopul de a evolua.

A fost o femeie unică, motiv pentru care şi povestea vieţii ei şi a carierei agitate pe care a avut-o este una unică.

Cu toate că a rămas fără mamă la vârsta de doar 12 ani, iar tatăl său a părăsit-o într-un orfelinat, şi-a croit singură drumul prin viaţă şi a făcut din a coase o adevărată artă, devenind peste ani una dintre cele mai renumite creatoare de modă ale secolului al XX-lea. Anii petrecuţi la orfelinat s-au dovedit a fi definitorii pentru viitoare ei carieră înfloritoare, întrucât acolo a învăţat să croiască veşminte.

Deşi i-a plăcut să cânte, iar visul ei a fost să devină o cântăreaţă celebră, paşii prin viaţă au purtat-o pe un alt drum pe care în jurul vârstei de 20 de ani nici măcar nu şi-l imagina.

Chiar dacă a realizat treptat care îi este drumul în viaţă, atunci când l-a descoperit nu s-a mai abătut de la el nicio clipă, până la final.

Spre deosebire de celelalte două surori ale ei, Julia şi Antoinette, Gabrielle (Coco) Chanel a fost întotdeauna diferită. Dacă surorile ei erau mulţumite cu dobândirea unor roluri mărunte în această piesă de teatru denumită viaţă, Gabrielle şi-a dorit mereu să aibă rolul principal. Şi a reuşit.

Având în vedere trecutul ei tumultuos, ea a înflorit întotdeauna poveştile legate de acesta, minţind deseori în legătură cu evenimente dintre cele mai nesemnificative. Cu toate acestea, chiar dacă adeseori minţea din dorinţa de a îngropa trecutul de care nu era deloc mândră, într-o privinţă a spus întotdeauna adevărul: momentul în care a cunoscut dragostea.

A avut nenumăraţi iubiţi de-a lungul timpului, însă unul singur a fost cel căruia i-a purtat o dragoste adevărată, cel care i-a fost suflet pereche: Arthur Capel (Boy), omul care a crezut în ea atunci când şi-a dorit să-şi deschidă propria afacere şi cel care a ajutat-o necontenit până în clipa în care, în mod fulgerător, a părăsit-o definitiv într-un moment fatidic, în urma unui accident de maşină.

Avea numai 36 de ani atunci când l-a pierdut şi a ales să se refugieze în muncă pentru a-şi distrage atenţia de la suferinţa pricinuită de golul imens rămas în suflet.

A mers mai departe cu aceeaşi manie de a-şi anula trecutul şi a se concentra asupra prezentului, cu tot ceea ce însemna el.

Obişnuia să transpună în domeniul profesiei toate descoperirile pe care le făcea de-a lungul experienţelor personale, motiv pentru care a reuşit întotdeauna să aducă un suflu nou colecţiilor sale, ceea ce demonstrează, din nou, că originalitatea a fost unul dintre ingredientele principale ale succesului pe care Coco Chanel l-a cunoscut.

A impus rochia neagră (acea „little black dress”) și a revoluționat moda din foarte multe puncte de vedere. S-a dedicat trup și suflet profesiei pe care și-a ales-o, deși ei i-a plăcut foarte mult să cânte.

Cu toate că a avut o clientelă fidelă în cea mai mare parte a timpului în materie de vestimentaţie, cu excepţia perioadei în care a pierdut, pentru o vreme, imperiul pe care îl construise cu multă trudă de la zero, parfumul Chanel no. 5 este cel care a contribuit în mod semnificativ la prodigioasa avere de care s-a bucurat până în ultima clipă, fiind o invenţie revoluţionară a acelor vremuri în care parfumurile cu arome florale erau la mare căutare.

În tinereţe a avut foarte multe dorinţe şi o nerăbdare specifică vârstei pe care cu greu a ponderat-o, însă ambiţia şi perseverenţa i-au transformat viaţa într-o experienţă care a meritat fiecare efort. A scris istoria modei şi a avut norocul de a culege laurii încă din timpul vieţii.

S-a stins din viaţă la vârsta de 88 de ani, într-o zi de Duminică.

Gabriele ne-a învăţat să realizăm cât de important este să-ți alegi un singur drum în viață și să-l urmezi cu o determinare ieșită din comun, depășind orice obstacol care s-ar putea ivi pe parcurs. Ea ne-a demonstrat că în orice moment îţi poţi începe cariera. A trecut uşor peste faptul că a fost nevoită să închidă pentru mulţi ani casa de modă ca mai apoi, în 1971, atunci când nu mai era luată în serios, să revină în bussines şi să atungă culmile succesului!

după cartea "COCO CHANEL", scrisă de Edmonde Charles-Roux

Recomandări