Remedii pentru a trata rapid și natural arsurile solare

Remedii pentru a trata rapid și natural arsurile solare

O expunere îndelungată la soare, în special dacă aceasta are loc în lipsa măsurilor elementare de protecție, poate însemna insolații, bronz inegal, usturimi de piele și chiar dureri foarte mari, cu urmări neplăcute atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

Dacă, totuși, ai ajuns să ai arsuri în urma expunerii masive la soare, iată câteva remedii pentru ameliorarea lor pe cale naturală. Îți sunt la îndemână, sunt simplu de aplicat și te scapa de neplăceri.

Fă un duș rece

Pentru un efect imediat, încearcă un duș rece sau o baie de 15 minute. Scopul este de a elibera căldura pielii, reducându-se astfel umflăturile și usturimile cauzate de expunerile masive și necontrolate la soare.

O baie de 30 de minute în apă rece, în care ai amestecat două căni de făină de ovăz poate fi şi ea un remediu calmant eficient.

Poți opta pentru o baie de aproximativ 30 de minute în apa călduţă, în care ai adăugat două ceşti de bicarbonat de sodiu dizolvat.

O altă soluţie este să faceţi o baie în care aţi scufundat mai multe pliculețe de ceai.

Aspirina te ajută să eviți durerile

După repriza de soare, ia o aspirină pentru a preveni neplăcerile care pot apărea.

Comprese pe zona afectată

Masează delicat sau pune comprese reci cu oțet pe zonele afectate, astfel scapi de inflamații, dureri și mâncărimi.

Acidul tanic din ceai este un remediu excelent împotriva arsurilor solare. Folosește comprese cu ceai rece, obţinut din 4-6 pliculeţe de ceai.

Mai poți așeza comprese reci de ceai verde concentrat pe zonele afectate și să le lași să acționeze pentru cel puțin zece minute.

Compresele cu lapte sau iarut sunt şi ele eficiente. De asemenea, o baie calmantă, cu apă în care ai vărsat 3-4 litri de lapte, este un remediu excelent pentru arsurile solare. Totodată, poţi aplica şi iaurt direct pe suprafaţa arsă.

Consumă ceai de sunătoare

Ceaiul de sunatoare are proprietati antiinflamatorii, deci îl poți consuma pe toată perioada vacanței, concediului sau zilelor libere.

Aplică uleiuri pe suprafața arsă

Uleiul de lavandă şi cel de muşetel au efectele cele mai eficiente. Adaugă câteva picături într-un pulverizator cu apă şi pulverizează pe tot corpul sau adaugă 10 – 12 picături de ulei esenţial în baie.

Pentru a trata eventualele răni formate la nivelul pielii, aplică gel de aloe vera. Aloe vera este ideală pentru orice arsură a pielii, indiferent de gravitatea ei.

Efecte benefice în tratarea arsurilor solare o au și uleiul de măsline, de coriandru și de nucă.

Mentolul și eucaliptul sunt și ele foarte bune calmante în acest caz, deci nu evita să le folosești.

Consumă legume 

Morcovii și alte legume portocalii sunt ideale pentru a fi consumate în sezonul cald, atunci când știi că te expui masiv la soare. Betacarotenul conținut de morcovi împiedică acțiunea radicalilor liberi, care afectează pielea din cauza excesului de raze ultraviolete. Specialiștii recomandă ca dietă împotriva arsurilor solare trei morcovi pe zi.

morcov

Roșiile au același rol, iar pentru a nu avea probleme la plajă, specialiștii recomandă o cură de roșii înainte de perioada concediului, pentru ca pielea să fie pregătită.

Un calmant excelent este soluţia obţinută dintr-un sfert de cană de suc de roşii, amestecat cu o cană şi jumătate de lapte bătut. Totodată, puteţi aplica şi bucăţi de roşii direct pe zonele arse de soare sau puteţi adăuga două căni de suc de roşii în apa călduţă în care faceţi apoi baie.

Cartofii cruzi, raşi şi aplicaţi direct pe piele au un efect benefic asupra arsurilor solare.

Aplică felii de castraveţi direct pe pielea arsă. Pentru a spori efectul, rade castraveţii şi amestecă-i cu lapte, apoi aplică soluţia obţinută pe porţiunile arse.

Nu uita! Atunci când mergi la plajă să iei cu tine crema cu factor de protecţie, pălăria și ochelarii de soare.

Să ai un bronz sănătos şi frumos!

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări