Sfaturi şi reguli de stil de la Aurelia Neider!  “Garderoba spune multe despre o femeie”

Sfaturi şi reguli de stil de la Aurelia Neider! “Garderoba spune multe despre o femeie”

După ce şi-a făcut studiile în străinătate, stilistul vestimentar Aurelia Neider a revenit în ţară cu o dorinţă arzătoare de a schimba imaginea oamenilor din Moldova. Pasiunea ei pentru modă vine încă din copilărie. Avea o vârstă fragedă când începuse să-i placă hainele, să le probeze şi să creeze din ele look-uri mai puţin obişnuite.

Aurelia Neider se poate mândri cu un palmares bogat. A fost consultant de imagine pentru emisiunea “Fabrica de Staruri”, a colaborat cu redacţiile mai multor reviste autohtone, iar acum este consultant de imagine pentru câteva posturi televizate şi organizează şi seminare, în cadrul cărora oferă servicii de imagine şi stil personal. Află de la stilistul Aurelia Neider mai multe despre importanţa stilului în viaţa unei femei şi despre tendinţele în sezonul toamnă-iarnă 2014.

Dna Neider, cât de importantă este imaginea unei femei în societate?

În zilele noastre imaginea devine tot mai importantă pentru societate. Atunci când te afli într-un mediu profesional, totul despre tine trebuie să comunice profesionalism: mersul, privirea, strângerea de mână, vocea, machiajul şi coafura. Imaginea transmite mai mult decât credem, tot la primul contact vizual observăm şi stilul vestimentar, care joacă un rol important în viaţa noastră de zi cu zi.

Situaţia financiară influienţează aspectul fizic?

Şi da, şi nu. Desigur că o femeie are nevoie de un anumit buget pentru a-şi permite să meargă la un salon de înfrumuseţare, la cosmetolog sau la un dentist pentru a avea o dantură perfectă. Însă o siluetă ideală o poţi căpăta şi în condiţii de casă.

Aurelia Neider cu Vivienne Westwood

Stilul vestimentar poate dezvălui personalitatea unei femei?

Stilul este un mod de exprimare a personalităţii. Întreaga garderobă a unei femei spune multe despre personalitatea acesteia. O femeie care se îmbracă doar în culori neutre, fără niciun accent de culoare, este tipul de persoană care îşi doreşte să fie invizibilă pentru toţi ceilalţi. Femeile care nu poartă rochii sau fuste şi pe care le vedem mai mereu în pantaloni au personalităţi puternice, dar care simt nevoia să-şi impună limite şi să-şi restricţioneze sexualitatea pentru a se integra mai bine din punct de vedere social.O femeie care are acelaşi pulover sau acelaşi tricou în mai multe exemplare, dar în culori diferite, îi este teamă de schimbare.

Ce stil vestimentar trebuie să abordeze o femeie în dependenţă de vârstă?

Indiferent de vârstă, o femeie trebuiă să aibă foarte mare grijă de corpul şi vestimentaţia sa. Nu contează că mergi la facultate, la oficiu sau ieşi cu nepoţeii în parc. O femeie trebuie să arate mereu impecabil şi să atragă privirile admiratoare asupra ei. La 20 de ani nu există limite când vine vorba de haine. La această vârstă trebuie să iasă în evidență stilul personal, să vă jucaţi cu toate culorile, să asortaţi materiale cât mai diverse sau puteţi purta tocuri înalte şi fuste scurte. La 30 de ani încercaţi să adoptaţi o imagine luminoasă şi foarte plăcută. La 40 de ani este indicat să folosiţi haine şi culori mai clasice, însă fiecare piesă trebuie să fie plină de personalitate. Folosiţi accesorii interesante. La 50-60 de ani puteţi purta aceleaşi ţinute, însă cu uşoare modificări de stil.

Cu Mr. Benetton

Ce cărţi ne-aţi putea recomada pentru a ne dezvolta stilul şi simțul modei?

Sunt foarte multe cărţi interesante despre istoria modei, stil şi imagine, dar primele cinci pe care vi le recomand pentru început sunt: “Totul despre stil”, de Nina Garcia; “Şicul Parisian”, de Sohie Gachet; “Fabuloasă la orice vârstă”, de Harper’s Bazaar; “How to have style”, de Isaac Mizrahi; “Fashion: The Mirror of History”, de Michael Batterberry şi Ariane Batterberry.

Cu ce se poate mândri Moldova la capitolul vestimentaţie?

Moldova se poate mândri cu doamna Valentina Vidraşcu, creatoarea de modă care crează colecţii ce valorifică portul naţional şi simbolurile acestuia. Colecţiile ei sunt renumite atât la noi în ţară, cât şi peste hotare.

Care sunt tendinţele pentru toamnă-iarnă 2014? De ce ar fi bine să ţinem cont în sezonul rece?

Retro, military, safari, pielea şi blănurile, imprimeurile şi combinaţia alb-negru sunt doar câteva dintre trendurile care ne vor dicta ce să cumpărăm pentru sezonul rece. Pe lângă animal print-uri şi imprimeuri geometrice, toamna 2013 aduce cu ea şi o serie de imprimeuri vesele şi tinereşti precum inimioare, flori, polka dots, steluţe sau imprimeuri cu diverse personaje din desene animate. Puloverele pe gât vor fi noul must-have al sezonului rece 2013/2014. De asemenea mohairul are parte de o uriaşă revenire: de la rochii, fuste şi pulovere, la jachete şi pantaloni din mohair. Nu evitaţi culorile intense şi culorile pastel în acest sezon!

Text: Doina Popov
Foto: arhivă personală

Recomandări