Sfaturi utile pentru o sarcină sănătoasă, de la medicii Georgeta Simon și Maxim Calaraș

Sfaturi utile pentru o sarcină sănătoasă, de la medicii Georgeta Simon și Maxim Calaraș

Monitorizarea corectă a sarcinii și nașterea unui bebeluș sănătos sunt cele mai frecvente două preocupări ale mămicilor sau ale celor în devenire, dar și a medicilor din domeniul vizat. Pentru a primi sfaturi utile de la specialiști și a diminua unele neclarități, mai multe reprezentante ale sexului frumos, mame și viitoare mămici, s-au adunat la seminarul „Sănătatea mamei și a copilului”, organizat de Marcela Badia.


În calitatea sa de invitat special, Georgeta Simon, pediatru, medic gastro-enterolog, a explicat ce trebuie să facem pentru a avea un bebeluș sănătos și a trasat câteva sfaturi demne de urmat pentru fiecare femeie.
Dragostea din partea soțului și sentimentul de siguranță că ea va naște un copil așteptat de întreaga familie poate determina o femeie, indiferent de statutul său social și de valoarea materială de care dispune, să facă evidența la medic, să mănânce corect, să se odihnească și să nască un copil sănătos.

Un copil sănătos este acela care este iubit, îngrijit și alimentat corect.

Ce trebuie să facă gravida:

- Să înlăture din alimentație consumul frecvent de somon, caviar și alte produse ce vin din exterior;
- Să nu mănânce citrice în cantități exagerat de mari;
- Să respecte vechea tradiție a celor „40 de zile” în care femeia nu avea voie să intre în contact cu persoane străine, întrucât, imunitatea primară a copilului se „instalează” la a patruzecea zi după naștere.
- Să nu meargă în comunități cu copilul nou-născut;
- Să alăpteze pe cale naturală- din laptele matern se trage și siguranța copilului.

Femeia gravidă trebuie să respecte evidența la ginecolog pentru a preveni infecțiile, deoarece un copil infectat din intrauterin cu viruși (spre exemplu herpes virus) vine în viața extrauterină cu imunitatea compromisă și intră în categoria copilului frecvent bolnav. Acesta este un copil a cărui imunitate este incapabilă de a răspunde infecțiilor provocate de viruși sau de bacterii,un copil care duce boala o perioadă mai îndelungată iar imunitatea sa este continuu perturbată prin administrărea inevitabilă de antibiotice.

Pentru a înlătura unele „mituri” despre sarcină, care sunt frecvente în societatea noastră, tânărul specialist, medicul obstetrician-ginecolog Maxim Calaraș, vine cu alte sfaturi care, de asemenea, nu trebuie neglijate:

- Nu amânați vizita la ginecolog odată ce ați sesizat că sunteți însărcinată- s-ar putea să fie vorba despre o sarcină extrauterină pe care testele de sarcină nu o poate „demasca”;
- Este bine să vizitați medicul de cel puțin șase ori în perioada sarcinii;
- E normal ca în timpul sarcinii femeia să adauge de la 8 la 16 kg. Adăugarea în masa corporală nu trebuie să determine o gravidă să țină diete. Nici o cură de slăbire nu este acceptabilă pentru că în urma acestora are de suferit fătul;
- Gravida va simți o stare de oboseală, de aceea ea trebuie să doarmă 8 ore pe zi sau ori de câte ori se simte obosită;
- Fumatul pasiv și cel activ trebuie exclus pentru că fumând: îi provocați fătului dependența de nicotină; sunteți intoxicată cu monoxid de carbon ceea ce scade calitatea sângelui dvs.și transportați astfel o cantitate mică de oxigen copilului dvs.; afectați placenta;
- Nu consumați alcool, vinul roșu nu este benefic pentru hemoglobină precum se zvonește, alcoolul distruge celulele nervoase din creierul bebelușului dvs (neuronii);
- Nu utilizați ierburi sau alte metode naturiste;
- Evitați inhalarea de acetonă. Vopsirea unghiilor se permite doar în încăperi bine aerisite;
- În primele săptămâni de sarcină evitați contactul cu pisicile de la care poate fi contactată taxoplasmoza;
- Exercițiile fizice sunt benefice, mai ales înnotul și plimbările;
- Sexul nu traumează copilul. Relațiile sexuale în perioada sarcinii nu sunt contraindicate, decât în cazuri de excepție.
- Micțiunile frecvente la începutul și la sfârșitul sarcinii sunt lucruri firești și nu trebuie percepute ca semn al unei cistite;
- Cafeaua. Se poate sau nu? Teoretic, se poate până la trei căni pe zi, preferabil cafea naturală.
- Arsurile gastrice, greața matinală și constipația sunt , de asemenea, lucruri firești în sarcină;
- Edemul nu este alarmant decât dacă se manifestă brusc.

Simptome alarmante:

- Eliminări de sânge din vagin sau lichid amniotic;
- Dureri de cap continue sau bliț-uri în fața ochilor;
- Edem spontan;
- 38 grade este o temperatură alarmantă;
- Senzații neplăcute în momentul micțiunilor;
- Dureri în burtă care se mențin mai multe secunde;
- Dacă nu simțiți copilul mai mult de 24 de ore, apelați la medic fără ezitare.

Așadar, nașterea este unul din momentele cele mai așteptate din viața unei femei, de aceea viitoarea mămică nu trebuie să neglijeze faptul că sănătatea copilului își are sursa în modul ei sănătos de viață iar relația dintre o gravidă și medicul obstetrician trebuie să fie una de colaborare, atât în perioada sarcinii, cât și după sarcină.

Text: Tatiana VÎJU
Foto: Sănătate, educație, familie

Recomandări