Siropul de ceapă și miere este cel mai simplu remediu naturist pe care îl poți prepara în casă pentru reducerea tusei și a altor simptome de răceală sau gripă. Ambele ingrediente au proprietăți antibiotice și expectorante ce ajută la ameliorarea simptomelor asociate tusei, împiedicând agravarea acesteia.
Mierea și ceapa întăresc sistemul imunitar, acestea devenind mult mai capabil să opună rezistență virusurilor, bacteriilor și altor microorganisme care provoacă probleme respiratorii. Avantajul acestui sirop este că ingredientele folosite nu au efecte secundare, tratamentul putând fi administrat cu încredere atât adulților, cât și copiilor.
Beneficiile mierii de albine
Mierea este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății drept un posibil tratament pentru răceli și tuse. Acest aliment calmează durerile și iritațiile gâtului și ameliorează tusea. Mierea are proprietăți antioxidante și mărește producția de citokine, substanțe cu acțiune antimicrobiană.
Beneficiile cepei
Ceapa este cunoscută drept unul dintre cele mai eficiente expectorante naturale. Aceasta ajută la eliminarea bacteriilor și la curățarea căilor respiratorii. Acest aliment conține o cantitate considerabilă de antioxidanți și are proprietăți detoxifiante. Prin urmare, este capabilă să amelioreze tusea și iritațiile gâtului.
Ingrediente:
- 1 ceapă mare
- 3 linguri de miere naturală (sau sirop de arțar pentru copiii mai mici de 1 an)
Mod de preparare:
- Se curăță ceapa și se toacă cât mai fin, în cubulețe mici. Poți alege ceapă albă sau roșie. Ceapa roșie este considerată un adevarat dezinfectant natural și se utilizează cu succes în tratarea stărilor gripale, a răcelilor, dar și a diferitelor tipuri de infecții, datorită conținutului său bogat în sulfat. Prin copmaraţie cu ceapa albă, ceapa roşie este mai dulce, mai puţin usturătoare şi, mai important, conţine de două ori mai mulţi antioxidanţi, fapt ce o transformă într-o componentă importantă în lupta pentru o sănătate de fier.
- Se amestecă ceapa tocată cu trei linguri de miere
- Compoziția se pune într-un borcan de sticlă, curat și uscat.
- Închideți borcanul cu un capac etanș și lăsă-l la macerat, la întuneric, timp de 12 ore.
- Strecoară amestecul cu un tifon gros sau cu o sită și pune siropul într-o sticlă curată.
- Siropul se poate păstra la frigider, timp de 4-5 zile.
Consumă câte o linguriță de trei ori pe zi. Pentru rezultate optime, este recomandat să iei câte o lingură din acest sirop o dată la două ore.
Sirop de ceapă există şi în farmacii sau în magazinele naturiste, dar gustul celui preparat în casă este mult mai bun şi, în plus, prepararea lui este foarte ieftină.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK