Specialiştii afirmă că primăvara e anotimpul cel mai prielnic pentru a concepe un copil

Specialiştii afirmă că primăvara e anotimpul cel mai prielnic pentru a concepe un copil

Cuplurile care îşi doresc un copil, au toate şansele ca dorinţa să li se îndeplinească primavăra, arată studiile de specialitate.

Potrivit specialiştilor, materia seminală este mult mai sănătoasă iarna şi primăvara. Deşi cauzele nu sunt tocmai clare, calitatea spermei se poate datora tempertaurilor scăzute, care creează un mediu propice pentru spermatozoizi.

Studiul israelian publicat în American Journal of Obstetrics & Gynaecology, la care au participat 6000 de bărbaţi trataţi pentru infertilitate, arată că materia seminală era produsă iarna şi primavăra într-o cantitate mai mare, spermatozoizii erau mai puternici şi mai rapizi, iar anomaliile erau foarte puţine.

Calitatea lichidului seminal devenea însă tot mai scăzută odată cu trecerea primăverii.

Studiile anterioare realizate pe animale arată că producerea de spermă şi feritilitate este direct condiţionată de factori precum temperaturi ridicate, durata expunerii la lumina zilei şi variaţii hormonale.

Nu există însă o cauzăconcretă care poate justifica rezultatele acestui studiu şi teoriile sunt dintre cele mai variate, de la efectele unui stil de viaţă sedentar până la substanţele chimice din aer care afectează materia seminală.

Dr Edmund Sabanegh, urolog, nu sfătuieşte însă cuplurile care îşi doresc copii să aştepte până iarna sau primăvara pentru a concepe, ci să încerce indiferent de anotimp.

Studiul a fost realizat după ce o altă cercetare de profil a scos la iveală ca 20% dintre cupluri se chinuie mai bine de un an pentru a concepe. Principalele cauze ale infertilităţii sunt reprezentate de decizia femeilor de a amâna tot mai mult momentul în care vor deveni mame şi numărul tot mai în creştere al persoanelor care suferă de obezitate.

Recomandări