Știai cât e de toxic balsamul de rufe? VEZI alternative eco pentru hainele tale

Știai cât e de toxic balsamul de rufe? VEZI alternative eco pentru hainele tale

Deși balsamul de rufe poate face hainele mai mătăsoase și le oferă un miros mai proaspăt, acesta este unul dintre cele mai toxice produse din jurul nostru. Cred ca v-ați gândi de două ori înainte să-l folosiți dacă ati ști că acesta conține substanțe chimice care pot cauza cancer și leziuni ale creierului.

Aveți aici o listă cu doar câteva dintre substanțele chimice găsite în balsamurile de rufe:

Acetat de benzil: legat de cancer pancreatic
Spirt de benzil: iritant ale tractului respirator superior
Etanol: este pe lista deșeurilor periculoase și poate provoca tulburări ale sistemului nervos central
Limonene: Cunoscut cancerigen
A - Terpineol: Poate provoca probleme respiratorii, inclusiv edem fatal și leziuni ale sistemului nervos central
Acetat de etil: un narcotic pe lista deșeurilor periculoase
Camfor: Provoacă tulburări ale sistemului nervos central
Cloroform: neurotoxic, anestezic și cancerigen
Linalool: Un narcotic care provoacă tulburări ale sistemului nervos central
Pentan: O substanță chimică cunoscută a fi nocivă dacă este inhalată

Așadar, în spatele unor denumiri atât de frumoase care ne promit o primăvară perpetuă pentru rufele noastre stau, de fapt, niște substanțe chimice nocive.

Toate aceste chimicale au un miros urât și puternic, astfel că este nevoie să se adauge parfumuri puternice pentru a le acoperi. Parfumurile sunt cele mai toxice, mai ales că de multe ori acestea conțin sute de chimicale nemenționate pe etichetă. Balsamul rezistă multă vreme în țesăturile hainelor, prelungind contacul pielii cu aceste chimicale dăunătoare și crescând riscul de afecțiuni ale sistemului nervos central, dureri de cap, amețeli, iritații ale pielii și ale tractului respirator, cancer pancreatic etc.

Din fericire, mama natura ne-a lăsat la îndemâna câteva ingrediente care pot fi folosite cu succes pe post de balsam pentru rufe. Acestea sunt mai sigure pentru sănătatea noastră, dar și pentru mediul înconjurător.

Iată câteva rețete sau metode de a avea haine pufoase, frumos mirositoare și care nu se electrizează:

* adăugați în compartimentul pentru balsam de la mașina de spălat jumătate de ceașcă de bicarbonat de sodiu, dizolvat în apă sau o ceașcă de oțet alb, amestecat cu câteva picături de uleiuri esențiale;

* introduceți între rufele din dulap un șervet gros din hârtie sau pânză, pe care să aplicați 8-10 picături de ulei esențial, pentru a le da un miros plăcut;

* pentru ca hainele să nu se mai electrizeze, puteți folosi o minge făcută din folie de aluminiu, mototolită, pe care o aruncați în uscător. Însă această metodă este una delicată, întrucât expunerea la aluminiu poate fi periculoasă pentru sănătate; de asemenea, hainele mai delicate pot fi agățate în timpul acestui proces.

* folosiți balsam de rufe pe bază de ingrediente naturale (de ex, soia), non-toxic și biodegradabil , pe care îl găsiți la magazinele de produse naturale și ecologice.

* evitați hainele din fibre sintetice, preferând în schimb hainele din fibre naturale (bumbac, cânepă, lană etc).

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări