Știrea medicală a anului! O nouă metodă de depistare a cancerului, încă din primele stadii

Știrea medicală a anului! O nouă metodă de depistare a cancerului, încă din primele stadii

Oamenii de știință au făcut un pas imens în găsirea unui test universal de sânge cu ajutorul căruia cea mai cumplită boală, cancerul, să fie diagnosticată.


O echipă de la Johns Hopkins University au pus cap la cap o metodă nouă care detectează opt feluri de cancer. Scopul acestui test este să descopere boala în primele ei stadii, fapt care ar scade semnificativ rata de mortalitate.

Testul CancerSEEK caută mutații în 16 gene care ies în evidență de obicei la pacienții deja bolnavi și vizează mai multe feluri de cancer printre care cel la stomac, pancreas, oase, plămâni, ovare, prostată, tipuri care nu se răspândesc niciodată la alte țesuturi.

La aceste teste au participat 1,005 de pacienți deja bolnavi. În total, 70% din cei testați au fost diagnosticați cu această boală.

„Cred că am făcut un pas imens în scăderea mortalității la pacienții bolnavi de cancer. Este crucial să descoperim această boală în primele stadii. Cancerul la pancreas de exemplu este are foarte puține simptome și adesea este găsit în stadiul patru, atunci când nu se mai poate face nimic. Cu ajutorul acestui test putem salva multe vieți”, spune unul dintre medicii care au lucrat la acest test conform BBC.

Testul CancerSEEK este extraodinar pentru că poate fi folosit și la oamenii care nu au fost diagnosticați în trecut. El are foarte mult potențial pentru că vizează mutațiile la nivelul ADN-ului și al proteinelor. Prețul acestuia ajunge la 500 de dolari, la fel ca o colonoscopie.

Sursa

Recomandări