Studenții francofoni se pot înscrie la un stagiu multicultural în Franța

Studenții francofoni se pot înscrie la un stagiu multicultural în Franța

Studenții moldoveni, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, pasionați de limba lui Molière, au oportunitatea de a participa la un sejur cultural desfășurat pe întreaga durată a lunii iulie în Franța, de către Comitetul Internațional Francofon (CIF). Scopul acestui stagiu constă în stabilirea relațiilor de prietenie între tineri, precum și ameliorarea nivelului de limbă franceză. CIF este o structură a Lions Club din Franța, care găzduiește anual tineri francofoni din întreaga lume, doritori să participe la un stagiu cultural pe teritoriul Hexagonului.

Potrivit tânărului absolvent, Octavian-Eusebiu Halici, participant în cadrul CIF 2019, grație implicării în acest proiect de anvergură internațională, participanții dobândesc un spirit umanist, precum și aptitudini care le permit să se integreze mai bine în societate și pe piața muncii, devenind totodată veritabili ambasadori ai Francofoniei pe mapamond. 

 ”Chiar dacă activitățile principale s-au desfășurat cu precădere în Strasbourg, am beneficiat și de vizite ghidate în alte orașe încărcate de istorie, precum Reims, Verdun, Charleville-Mézières, Nancy, pentru a numi doar câteva. De-a lungul sejurului multicultural, am avut oportunitatea de a participa la numeroase evenimente și am aflat informații valoroase despre impactul tehnologiei asupra societății contemporane, despre cum ne-a schimbat evoluția tehnologică viața, despre inteligența artificială – un subiect important care ne privește pe toți – și, mai ales, am reușit să îmi șlefuiesc nivelul de limbă franceză, o limbă de circulație internațională atât de căutată pe piața muncii”, ne-a declarat Octavian-Eusebiu Halici. 

Conform tânărului român, agenda participanților a inclus participări la seminarul Președintelui Universității din Strasbourg, domnul Michel Deneken, pe tema „Etică și știință”, la conferința pe tema „Terapii ale viitorului: perspective și provocări”, oferită de doamna Pilar Franco, doctorandă în farmacie; la discuțiile desfășurate în cadrul Parlamentului European privind problemele și perspectivele Uniunii Europene, alături de doamna Anne Sander, actualmente chestor al Parlamentului European, precum și prelegerea oferită de Jean-Marie Lehn, câștigător al Premiului Nobel pentru Chimie, cu titlul ”De la materie la viață”. 

Punctul culminant al stagiului a fost reprezentat de participarea la recepția oferită de Primăria orașului Strasbourg, în cinstea vechilor și noilor membri ai Parlamentului European. În prezența Președintelui de la acea vreme a Parlamentului European, domnul David Maria Sassoli, și al secretarei de stat pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, participanții au intonat două imnuri, al Franței și respectiv al Uniunii Europene. Îmbrăcați în costume naționale, aceștia au avut ocazia de a discuta cu membrii instituțiilor europene și de a le prezenta acestora o fărâmă din culturile și tradițiile țărilor de proveniență. 

”Acest stagiu a contribuit decisiv la pregătirea mea profesională, dezvoltându-mi totodată rațiunea și gândirea critică, autonomă. Mi-am demonstrat încă o dată că limba franceză este o șansă sau, mai degrabă, un pașaport care oferă francofonilor acces spre țări de pe alte continente. Dat fiind faptul că limba franceză este în continuă expansiune, m-aș bucura ca și alți studenți să vadă în această limbă un atu neprețuit și ca testimonialul meu să îi motiveze să se înscrie la acest sejur multicultural”, a mai precizat Octavian Eusebiu Halici. 

Așadar, studenții moldoveni doritori să participe la un sejur multicultural în Franța, trebuie să acceseze site-ul oficial al CIF (amicif.fr) și să completeze un formular de înscriere online pentru sejurul cultural ales până la data de 28 februarie 2022. Sunt necesare și o serie de documente, și anume: carte de identitate în copie, scrisoare de motivație și scrisoare de recomandare). Pentru informații suplimentare, Octavian pune la dispoziția tuturor celor interesați și o adresă de e-mail: contact.halici@gmail.com. 

Recomandări