Proprietățile sale antiinflamatorii și adaptogene îl fac un ceai cu adevărat promițător în ce privește problemele pielii.
În cultura autohtonă, ceaiul de mentă are o notorietate deloc pe măsura proprietăților sale aproape miraculoase asupra organismului. El este, din popor, recunoscut drept ceaiul care ne ajută la digestie. Mai multe nu prea se vorbește despre el, poate doar, din când în când, ne amintim că are un efect revigorant, indiferent de anotimpul când îl consumăm.
Se mai poate spune că subevaluarea de care are parte își are premisele în faptul că, în urmă cu câțiva ani, când piața ceaiurilor nu era atât de prosperă, acest ceai era unul dintre cele mai folosite în casele oamenilor. Un fel de suprasaturare, menta fiind o plantă foarte ușor de cultivat, rezistentă la tipuri oscilante de climă, care se înmulțește cu rapiditate, acaparând grădinile.
Pentru mine totul a capatat un nou sens cand, într-una dintre zilele în care încercam, cu ușoară disperare, să scap de „acneea femeii adulte” (așa cum se pare că se numește acneea care apare la vârstă adultă din cauza unor factori multipli și de durată, de la schimbări hormonale, la stres), un dermatolog mi-a recomandat să beau ceai de mentă.
Beneficiile ceaiului de mentă pentru tratarea acneei
„Menta are proprietăți antiinflamatorii, precum și antimircobiene, ambele fiind utile pentru tratarea acneei”, sugerează medicul dermatolog Hadley King. Mai exact, ceaiul de mentă conține cantități semnificative de acid romarinic, un compus chimic cunoscut pentru proprietățile antiinflamatorii și adaptogene, precum și pentru flavonoidele (de exemplu mentolul) cu efecte antioxidante puternice. Și, cum toate tipurile de acnee provin dintr-o formă sau alta de inflamație, legătura între ceaiul de mentă și vindecarea acneei pare, acum, după ce m-am documentat, firească.
Însă, ceea ce este cu adevărat interesant la ceaiul de mentă constă în potențialele sale proprietăți antiandrogene: în cadrul unui studiu clinic randomizat, în cazul femeilor cu Sindormul ovarelor polichistice (SOP) care au consumat ceai de mentă de două ori pe zi timp de o lună, nivelul testosteronului a scăzut semnificativ față de participanții care au consumat ceai pe bază de plante cu efect placebo.
Luând în considerare că testosteronul este unul dintre principalii vinovați ai acneei hormonale, nu e de mirare că ceaiul de mentă a fost inclus pe lista cu recomandări a specialiștilor în domeniul vast al dermatologiei.
Bineînțeles, fiecare ten reacționează diferit, de aceea pentru unii dintre noi s-ar putea ca subestimatul ceai de mentă să fie o formulă revelatoare, în timp ce pentru alții să nu aibă niciun impact vizibil. De aceea, este recomandat să discuți cu medicul tău înainte de a începe rutina, mai ales pentru a te asigura că nu interferează în niciun fel cu medicamentele sau cremele pe care le folosești deja.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK