STUDIU. Certurile în cuplu au un impact serios asupra sănătăţii

STUDIU. Certurile în cuplu au un impact serios asupra sănătăţii

O căsnicie nefericită, cu conflicte frecvente, ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății, atât emoțional, mental, cât și fizic.

Cercetătorii de la Universitățile de stat din Nevada și Michigan au ajuns la această concluzie în urma unui studiu care a durat 16 ani, timp în care au monitorizat 373 de cupluri aflate în primul an, al treilea, al șaptelea și al 16-lea de mariaj, pentru a observa efectul pe care neînţelegerile pe diferite planuri – precum copiii, banii, diferitele activităţi - îl au asupra sănătăţii.

„Sentimentul că aparții, încrederea și certitudinea că partenerul de viață te înțelege sunt foarte importante într-o relație. Când partenerii de cuplu nu cad de acord, iar unul dintre ei devine ostil, negativ și se retrage, practic, din relație, alte studii arată că asta duce la apariția stresului, care poate afecta sistemul imunitar și poate fi nociv pentru sănătatea cardiovasculară”, a declarat Rosie Shrout, coordonatorul studiului de la Universitatea din Nevada.

Cuplurile au fost întrebați dacă au avut, în ultimul an, certuri pe una din cele șase direcții: bani, copii, religie, relația cu socrii, cum să procedeze în familia lor sau cum să-și petreacă timpul liber.

Au fost întrebați și despre starea de sănătate, inclusiv dacă aceasta este influențată de locul de muncă, dacă au fost suficient de sănătoși ca să facă lucrurile pe care au vrut să le facă, dacă au avut probleme cu somnul, dacă s-au simțit nervoși și agitați sau dacă au avut migrene.

Femeile trec mai ușor peste conflicte

Cercetătorii au descoperit că certurile în căsănicie afectează negativ sănătatea soţilor. Conflictele din cadrul relaţiilor pot duce la inflamaţii, schimbări ale apetitului şi creşterea hormonilor din cauza stresului, care pot afecta diferite aspecte ale sănătăţii, de la inimă la funcţionarea sistemului imunitar.

De asemenea, s-a constatat că cele mai multe probleme de sănătate le au bărbații, în timp ce femeile suferă doar în mică măsură de pe urma conflictelor cu partenerul de cuplu, arată studiul care a fost prezentat la Conferința Internațională anuală a Cercetării în materie de Relații, desfășurată recent, în Colorado, notează DailyMailOnline.

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări