Susține Linia Verde pentru prevenirea suicidului. VEZI cum poți ajuta o persoană cu tentativă de suicid

Susține Linia Verde pentru prevenirea suicidului. VEZI cum poți ajuta o persoană cu tentativă de suicid

Presupun că deja sunteți extenuați să fiți bombardați cu informație la acestă temă, dar având în vedere ca suicidul ramine a fi o problemă în R. Moldova care ne plasează în topul țărilor cu rata de suicid înaltă, trebuie să fim conștienți de faptul că fiecare dintre noi poate fi la un moment dat confruntat cu realitatea de a fi în poziție de salvator al unei vieți. Avem nevoie să ne mobilizăm cu toții pentru a ști cum să ne dăm seama dacă cineva este în pericol de suicid și ce să facem în acest caz. O persoană informată și echipată poate face mare diferență în acest sens.

home_depresie

Oferă compasiune

Persoanele care au avut tentative de suicid, supraviețuitoții suicidului și familiile care au pierdut cineva drag din cauza suicidului, au nevoie de compasiune. NU este loc pentru a judeca, a învinui sau de a lua prea ușor situațiile lor. Deseori, din neștiință de cauză, marginalizăm astfel de persoane și familiile lor în timp ce ei au nevoie cel mai mult de înțelegerea, susținerea și prezența noastră în acele momente cumplite. Poate nu știm ce putem face în astfel de cazuri, dar la sigur putem încuraja persoanele spunând că suntem alături și că nu sunt singure.

Ținind cont de natura devastatoare a suicidului ca fenomen și sentimentul de totală neajutorare legat de el, doar oferind compasiune putem contribui la cicatrizarea rănii emoționale a persoanelor ce trec prin momente cumplite.

Ele au nevoie de susținerea și de înțelegerea noastră fără a fi judecați. De noi depinde dacă îi ajutăm să se simtă confortabil, să discute despre durerea lor emoțională. În astfel de momente este nevoie să asculți, să pui întrebări bune, care dă de înțeles persoanei că tu chiar vrei să o asculți. Și procesul de ascultare aduce ușurare. Nu sunt recomandate sfaturile și nici expresii de genul ”lasă că o să-ți treacă”, ”totul va fi bine” , ”viața este frumoasă”, etc. Invităm persoana la o cană de ceai și ascultăm, ascultăm, ascultăm. Minimum o oră.

Învață semnele presuicidare

Persoanele care sunt predispuse riscului de suicid, de cele mai multe ori transmit anumite mesaje, care pot deveni semnale de alarmă. Aceste mesaje de cele mai multe ori sunt voalate, sunt unele frânturi din stările interioare pe care le observăm noi și pe care ar trebui să știm să le interpretăm corect. Aceste semne pot fi:

Persoană menționează că nu mai are motive să trăiască, se simte o povară pentru alții, are sentimentul că se simte blocată, resimte o durere sufletească de nesuportat. Denotă anumite comportamente: este mai agitată, manifestă agresivitate, este mai retrasă, își ia rămas bun de la persoane, donează propriile lucruri, are schimbari legate de somn sau pofta de mîncare. Manifestă schimbări de dispoziție: deprimare, neliniște, nu are chef de nimic, este iritat sau extrem de furios. Sub influiența unor astfel de stări, informația plasată pe rețele de socializare ar putea fi despre gândurile negative de disperare, descurajare, neajutorare, decepție, dar și cu referire directă la moarte, metode de suicid sau suicid.

În astfel de situații se recomandă să încercați să invitați persoană la un dialog sincer.

Discutați despre gânduri suicidare

Dacă observați unele semne presuicidale la o persoană, întrebați direct dacă aceasta are uneori dorința de a muri. Întrebați dacă ea s-a gândit și la suicid și dacă se gândește la modul în care o va face. Cu cât mai clar este planul prezentat, cu atât pericolul este mai mare. Atunci când discutați despre asta nu însemană că într-o anumită formă îl/o încurajați să o facă, mai degrabă prin deschiderea canalului de comunicare îi transmiteți persoanei preocuparea voastră, iar acest lucru crează apropiere emoțională. home

Ascultați și iar ascultați

Atageți atenția la modul în care persoana se exprimă. Prin faptul că ascultați, creați conectare și acest lucru ajută la depășirea sentimentului de singurătate pe care de cele mai multe ori este resimțit de persoanle care au idei suicidale.
Oferiți un cadrul de ascultare activă, în care persoană să se poată simți înțeleasă. Puneți întrebări deschise, de genul ”Ce te doare cel mai mult la moment?” Fiți atenți la lucrurile care se spun și, în mod special, la cele care rămîn nespuse.

Oricine poate fi afectat

Suicidul ca fenomen sporește anume când este invizibil. Avem senzația că acest lucru nu poate să se întâmple cu persoane dragi, cu cei ce mereu ne fac să râdem, cu elevi care învață bine sau cu persoane care au o profesie bună.

Clișeele legate de anumite dificultăți emoționale sunt așa de mari, încât devin o mare piedică în prevenirea suicidului în comunitate. Conștientizând acest lucru, împreună putem depune efort pentru a preveni tragedii care lasă în urmă foarte multă suferință.

Oferiți recomandări

Ascultați ce are de spus și dacă simțiți că vă depășește situația și nu știți cum să oferiți suportul emoțional apelați la specialiști: suicidologi, psihologi, psihoterapeuți.
Căutați informație despre centrle comunitare de sanatate mintală sau apelați la Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului pe www.pentruviata.md

Donați sau faceți voluntariat

Cu părere de rău, în Republica Moldova nu există, la nivel național, un număr de telefon gratuit pentru cetățenii care se află în situații de criză. Dar există un Chat Anonim pe pagina www.pentruviata.md, un serviciu al Liniei Verzi pentru Prevenirea suicidului, gestionate de către Asociația Obștească ”Altruism”, care lucrează de 4 ani în domeniu.

Dacă doriți să fiți parte a activității vibrante și nobile de la Linie, te așteptăm cu drag să vezi următoarele oportunități: Voluntariat la Linie. Fiecare cetățean de la 25 de ani în sus, care este din mun. Chișinău este binevenit să aplice pentru a deveni consilier la Linie. Dacă dorești să contribui la prevenirea suicidului, poți oferi 2 seri libere pe lună ca să stai de serviciu și să discuți cu oamenii, care au nevoie de ajutor.

Trimite-ne CV-ul și scrisoarea de motivare la info@pentriuviata.md și te invităm la interviu.

Susținerea financiară

Este foarte ușor și accesibil astăzi să devii un susținător al Liniei Verzi pentru Prevenire a Suicidului. Fără să pleci undeva, direct de pe computer sau telefon poți dona în următoarele feluri:

• Poți dona 1 $ pe lună direct pe pagina campaniei de colectare de fonduri www.patreon.com
• Prin transfer online prin Paypal (ai nevoie de adresa email a contului nostru oficial info@mirt.md)
• Sau poți solicita la adresa info@pentruviata.md datele pentru transfer bancar.
• Totodată te invităm să direcționezi 2% din impozitul tău pe venit către noi. Pentru aceasta ai nevoie de denumirea organizației noastre (Asociația Obștească ”Altruism”) și de codul nostru fiscal 1013620010653.

Toate resursele donate vor acoperi lansarea serviciului de susținere emoțională la telefon.

Aici avem CAMPANIA pentru cei ce vor să doneze pentru echipamentul de care avem nevoie. Mulțumim că sunteți cu noi!

Avem nevoie de susținerea voastră pentru a putea oferi suport emoțional pentru persoanle care resimt durere emoțională atât de profundă și greu de suportat până într-atât încât nu mai doresc să trăiască. Împreună îi putem ajuta și susține!

Ana Niculăeș, Psiholog www.consuela.md
Liuba Cioban, Suicidolog www.mirt.md

Recomandări