Te-a înţepat o insectă? Iată ce poţi face!

Te-a înţepat o insectă? Iată ce poţi face!

Eşti alergic la muşcăturile de insecte? Află că, pe lângă roşeaţa locală, înţepăturile pot cauza diverse afecţiuni. Iată ce poţi face dacă te muşcă insectele.

Muşcăturile şi înţepăturile de insecte pot produce inflamații, însoţite de mâncărimi, leziuni cu aspect de bule, ulceraţii cutanate, necroză (înnegrirea pielii) sau chiar alergii majore, precum şocul anafilactic.

Cele mai periculoase sunt leziunile produse de păianjeni, albine şi viespi, şi, dintre toate, cele situate la nivelul capului, gâtului, pe traiectul venelor sau la nivelul buzelor. Ce trebuie să facem odată ce am fost înţepaţi de insecte?

În cazul înţepăturilor de viespe, acul trebuie extras cu atenţie, pentru a nu lăsa în piele fragmente ce pot constitui sursa unor infecţii ulterioare. Aplicarea de comprese umede sau pungi cu gheaţă pot uşura durerea şi pot împiedica apariţia umflăturii.

În cazul înţepăturilor de ţânţari, aplicarea de mixtură mentolată sau cu hidrocortizon poate ameliora senzaţia de mâncărime.

Persoanele alergice nu trebuie să plece în excursii fără a avea în bagaje un medicament antihistaminic, care poate fi administrat în cazul înţepăturilor de insecte.

Muşcăturile de căpuşă trebuie tratate doar de către medic, care poate prescrie şi un tratament antibiotic preventiv împotriva bolilor transmise de către această insectă.

Trebuie evitat scărpinatul leziunilor.

Dacă apar simptome precum umflarea feţei, a limbii sau buzelor, a pleoapelor, a mâinilor, senzaţia de ameţeală, de sete, respiraţia greoaie, trebuie mers de urgenţă la medic.

Aşa reduci disconfortul înțepăturilor și senzația de mâncărime

1. Comprese cu apă rece sau gheaţă. Cel mai rapid mod de a reduce mâncărimea în urma unei mușcături de țânțari sunt compresele reci. Dacă aţi fost muşcat, iar pielea s-a umflat, dezinfectați locul cu apă oxigenată sau cu apă şi săpun și aplicaţi o compresă rece sau gheață.

2. Pasta de dinți. Aplicarea unei paste de dinți pe locul mușcăturii de țânțar poate reduce pruritul. Acest lucru va ajuta de asemenea la scăderea senzației de durere, deoarece senzația de mentol generează un sentiment de calmare.

3. Bicarbonat de sodiu cu apă. Aplicați această pastă pe locul înțepăturii și lăsați să acționeze timp de câteva minute înainte să o spălați. Amestecul are proprietăți alcaline, fapt care va face posibilă neutralizarea pH-ului pielii.

4. Lămâie sau suc de lamaie. Datorită compușilor chimici din lămâie, aceștea reduc senzația de mâncărime. Nu stați la soare atunci când aplicați acest remediu.

5. Oțet. Oțetul este un antibacterian natural. Tamponați locul cu vată îmbibată în oțet bumbac și aplicați-o pe locul înțepăturii.

6. Uleiuri esențiale. Pentru frecţii locale, cu efecte preventive şi curative, masați locul cu ulei de arbore de ceai. Este un antiseptic natural care va ajuta la reducerea senzației de mâncărime. O altă opțiune este uleiul de lavandă.

7. Miere. Este un antiseptic natural care ajută la dezinfectarea și dezinflamarea zonei.

Măsuri pentru a preveni înţepăturile de ţânţari

- evitarea locurilor şi situaţiilor cu risc;

- suspendarea, la fereastra camerei, a unui săculeţ din pânză umplut cu usturoi curăţat, cu frunze de busuioc sau de tomate;

- suspendarea, la capul patului, a unui buchet de lavandă înflorită sau a unei batiste impregnate cu esenţă de măghiran sau ulei de lavandă;

- aşezarea pe noptieră a unui buchet de frunze de roiniţă, stropite cu ulei volatil de lavandă;

- folosirea, în sezonul cald, a unor haine de culoare deschisă. Pentru plimbările în parcuri, se recomandă evitarea hainelor cu desene viu colorate şi imprimeuri cu motive florale.

- masarea pielii expuse înţepăturilor cu macerat din frunze de tutun în oţet de mere, decoct din flori de lavandă sau cu ulei volatil de roiniţă, mentă, lavandă şi cuişoare;

- consumul suplimentar de vitamină C, care va intensifica transpiraţia, al cărei miros specific îndepărtează ţânţarii;

- folosirea de sprayuri, creme şi pastile, preparate cu uleiuri esenţiale de mentă sau eucalipt, care îndepărtează insectele.

Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto

Recomandări