Tendințe în decorarea bradului de Crăciun: idei pentru un decor de sărbătoare!

Tendințe în decorarea bradului de Crăciun: idei pentru un decor de sărbătoare!

Parcă nu e Crăciun dacă nu avem un brad în casă, nu-i așa? Mai ales pentru cei care au copii, bradul împodobit este simbolul Crăciunului și devine elementul de accent al încăperii. Chiar dacă eterna combinație de roșu, verde și auriu nu se va demoda niciodată, fiind asociată de toată lumea cu spiritul Crăciunului, de la un an la altul tendințele de amenajare și decorare a casei pentru sărbătorile de iarnă se schimbă. Minismalist, culori neutre, decorațiuni sustentabile și cât mai naturale sunt principalele tendințe pentru Crăciunul 2019.

Brazi decorați cu accente din natură

2019 indică o revenire spre natural și rustic, prin amplificarea curentului eco, de aceea și brazii din acest an vor purta podoabe simple, confecționate din materiale naturale, precum lemn, conuri de brad, ghinde, paie, crenguțe, bucăți de țesătură și fire din lână, iută sau in, texturi călduroase - imitații de blană sau puf. Drept sursă de inspirație pot fi folosite decorurile rustice în stil scandinav, în amenajarea cărora predomină materiale provenite din natură. Acestea exprimă căldură și vor contribui la atmosferă intimă și confortabilă. 

Schemele de decor de Crăciun din acest an amestecă florile naturale, plantele, mugurii, mușchiul vegetal, coronițele de brad și ghirlandele vegetale.

Dacă ai casa amenajată în tonuri neutre, acum e momentul să te joci cu culorile. Te poți axa pe accesorii și decorațiuni în culorile naturii. Albastrul cerului și al apei, verdele copacilor, nuanțele maronii, galbenul solar sunt culori pe care le găsim peste tot în natură. Compune o combinație din aceste culori și folosește-o în amenajarea casei și în decorarea bradului. Ca și iluminat festiv, alege instalațiile simple cu lumină albă, pentru că vor da strălucire bradului şi vor scoate globurile în evidență.

Pe lângă globurile, beteala, beculețele și ornamentele cu care vei împodobi pomul de iarnă, poți aduce culorile naturii în casă și sub forma textilelor. Cumpără un set de draperii noi, câteva pernuțe decorative și o păturică frumoasă pentru înnoirea livingului în prag de Crăciun, iar pentru bucătărie alege o nouă față de masă și un set de perdeluțe asortate.

Brazi decorați în stil minimalist

“Simplicity is the ultimate sophistication” – adevarata eleganță înseamnă reducerea la esență a decorațiunilor de Crăciun. Dacă ești unul dintre adepții minimalismului și vrei să-ți înfrumusețezi casa cu un brad la modă în acest an, alege varianta decorării pomului în stil minimalist. Nu vei avea nevoie decât de un brad frumos, niște luminițe și câțiva metri buni de panglică din organza într-o culoare la alegere. După ce montezi instalația luminoasă nu mai trebuie decât să înfășori bradul în frumoasa panglică din organza.

O soluție și mai simplă este să decorezi pomul de Crăciun doar cu luminițe. Însă, pentru a obțne efectul scontat, trebuie să te asiguri că ai o instalație bogată, cu foart multe becuri. Pentru o distribuție uniformă a luminițelor poți înlocui instalația obișnuită cu o perdea din beculețe led.

Decorul minimalist este influențat de filosofia și estetică japoneză, ce urmărește crearea unui ambient calm, ce îndeamnă la meditație, cu materiale delicate. Bradul de Crăciun poate fi pus într-un ghiveci și ținut pe tot parcursul anului. Este o alegere prietenoasă cu mediul, pe care sperăm să o regăsim din ce în ce mai des în casele noastre.

Brazi înzăpeziți

Nu știm încă ce surprize ne rezervă vremea în acest an, însă dacă vrei să te asiguri că vei avea măcar o brumă de nea de Crăciun, alege să-ți decorezi casa cu un brad înzăpezit. Pentru un aspect de brad nins, foloseștedoar decorațiuni și ornamente albe, fulgi argintii și îmbracă ramurile pomului cu zăpadă artificială, pe care o găsești în orice magazin.

Brazi împodobiți cu flori

Un brad modern și spectaculos vei obține și dacă vei renunța la obișnuitele globuri în favoarea unor flori mari din pânză. Din punctul meu de vedere, acestea sunt unele dintre cele mai frumoase podoabe pentru bradul de Crăciun. Poți opta pentru flori într-o singură culoare sau poți merge pe varianta unei combinații: alb cu mov închis, argintiu cu albastru, roșu cu auriu etc. Pentru un efect decorativ maxim, nu uita să folosești cât mai multe luminițe.

De asemenea, poți folosi același model de flori și pentru decorarea balustradei scării interioare sau pentru compunerea unui aranjament decorativ pentru masa festivă de Crăciun.

Brad natural sau brad artificial

Decizia de a cumpăra un brad natural este adesea umbrită de efectele pe care le are defrişarea excesivă asupra planetei. Dar în ultimii ani acest lucru nu mai este un motiv de îngrijorare, deoarece brazii de Crăciun naturali sunt crescuţi în pepiniere speciale, nu în păduri, iar legea nu mai permite comercializarea brazilor naturali decât în anumite condiţii. În plus, cercetătorii spun că culoarea verde a bradului natural poate avea acţiune benefică şi asupra stării emoţionale. Oboseala mentală şi stresul pot fi eliminate prin expunerea la medii naturale.

Pe de altă parte,  bradul artificial este confecţionat din policlorură de vinil, pe scurt PVC, unul dintre cele mai toxice tipuri de plastic. American Christmas Tree Association, o organizaţie nonprofit care militează pentru folosirea brazilor de Crăciun artificiali în defavoarea celor naturali, spune că PVC-ul nu este periculos şi nu are efecte negative asupra sănătăţii. Dar mulţi experţi în sănătate nu sunt de acord cu această afirmaţie.

Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto

Recomandări