Top 10 destinații pentru vacanța de iarnă

Top 10 destinații pentru vacanța de iarnă

Nu mai e foarte mult și vin sărbătorile de iarnă. Și odată cu ele o vacanță de care foarte multă lume vrea să profite cum se poate mai bine. Este un moment inspirator pentru a vizita metropole mari și sate fermecătoare. Așadar, dacă îți dorești să ieși din rutină, ți-am pregătit un Top 10 destinații pentru vacața de iarnă:

Amsterdam, Olanda

Amsterdam este cunoscut pentru canalele sale superbe și muzeele la care milioane de vizitatori se înghesuie an de an. Deși poate ai crede că numai în mijlocul sezonului cald poți descoperi frumusețile “Veneției de Nord”, orașul Amsterdam este o destinație ideală pentru orice anotimp. Așadar, dacă te gândeai la o vacanță în perioada sezonului rece și nu știai ce destinație să alegi, poți să treci cu încredere Amsterdam pe listă.

Din fericire, frumusețea capitalei Olandei nu este știrbită de venirea frigului, ci din contră, pe timpul iernii, în perioadele în care zăpada începe să se depună, Amsterdamul este și mai romantic decât în zilele în care este împodobit cu numeroase flori multicolore.

Dacă decizi să vizitezi Amsterdamul în jurul sărbătorilor de iarnă, o să găsești o mulțime de motive să te îndrăgostești de acest oraș: Festivalul Luminilor, ce transformă străzile Amsterdamului într-o adevărată sală de spectacol; Patinajul de-a lungul canalelor. În cazul în care temperaturile scad suficient de mult te poți bucura de o sesiune de patinaj de-a lungul faimoaselor canale; Târgul de Crăciun, unde vei descoperi magia sărbătorilor de iarnă în stil olandez; Parada de Crăciun. Dacă în alte culturi Moș Crăciun se ascunde să nu fie văzut de copii în timp ce le aduce darurile mult visate, Moș Crăciunul din Amsterdam nu se teme de privile încântate ale celor mici și mărșăluiește alături de alte care alegorice prin centrul orașului. Oliebollen. Chiar și pentru cei care nu sunt înnebuniți după dulciuri, oliebollen reprezintă un motiv suficient de întemeiat să se îndrăgostească de bucătăria olandeză.

Bruxelles, Belgia

Bruxelles este capitala Europei și este mai mult decât un oraș al politicii și al administrației. Capitala Belgiei este un loc plin de cultură, cu o vastă istorie în spate, ce promovează diversitatea și arta modernă. La Muzeul Parlamentului European descoperi ce se întâmplă în lumea politică, iar, la nivel de arhitectură, mergi la Muzeul Militar al Armatei și de Istorie Militară, fiind unul dintre cele mai impresionante din Europa. 

Alte atracții turistice de neratat în acest oraș sunt Muzeul Instrumentelor Muzicale, Atomium, Mini-Europe, Manneken Pis, Palatul Regal din Bruxelles, Catedrala Sf. Michael si Sf. Gudula, Muzeele Regale ale Artelor Frumoase, Catedrala Notre-Dame du Sablon sau Grand Place – Grote Markt. Arhitectura clădirilor din Piața Mare din Bruxelles este minunată, iar în apropiere sunt o mulțime de obiective ce merită bifate: pe lângă Hotel de Ville, vei găsi și Muzeul orașului, cel care găzduiește costumele Manneken Pis, dar și Muzeul Ciocolatei. Tot în Piața Mare este organizat iarna și Târgul de Crăciun din Bruxelles.

Copenhaga, Danemarca

Copenhaga este cel mai mare oraș din Scandinavia și totodată capitala statului nordic Danemarca, ocupând un loc strategic pe coasta de est a Mării Baltice. Copenhaga este o capitală europeană de dimensiuni reduse, oricine putând parcurge pe jos orașul, de la un capăt la celălalt, în aproximativ o oră. Turiștii au început să fie atrași din ce în ce mai mult de acest oraș datorită croazierelor organizate pe Marea Baltică. Orașul are un farmec aparte datorită arhitecturii sale avangardiste, a străzilor înguste medievale și a canalelor pitorești din Christianshavn. Copenhaga se transformă într-un loc magic de Crăciun, când orașul este acoperit de zăpadă și capătă un aspect ca de basm.

De asemenea, atracțiile principale pentru copii sunt reprezentate de parcul Tivoli și parcurile de distracții care redau poveștile lui Hans Christian Andersen. Un moment memorabil pe care îl poți experimenta este să iei un mic dejun sățios într-un restaurant în Noul Port (Nyhavn).

Laponia, Finlanda

Ce zici de un loc unde zăpada rezistă chiar și 200 de zile pe an, iar schiurile, săniile trase de reni și snowmobilul sunt cele mai bune opțiuni de transport? Da, știm. Sună magic. Unde mai pui că Laponia este Țara lui Moș Crăciun? Laponia mai este cunoscută ca Sápmi și este o zonă etnică și culturală din nordul Europei, unde locuiesc cei din poporul sami. Un lucru pe care nu trebuie să îl ratezi dacă ajungi în Laponia este o vizită la Ferma de Reni Jaakkola, unde te vei putea bucura de niște experiențe incredibile și de neuitat: aventuri cu sania trasă de reni, plimbare printr-un safari plin de reni, hiking sau mese delicioase, tradiționale, alături de alte programe interesante pentru o seară de iarnă incredibilă. Ferma îți pune la dispoziție și un ghid vorbitor de limba engleză, așadar nu îți face griji în privința felului în care va trebui să comunici. Dacă îți spunem că unele programe includ și opțiunea de a hrăni renii, te-am convins? Pentru că noi deja ne-am pus pe făcut bagajele. 

Rovaniemi, Finlanda

Rovaniemi, cunoscut și sub denumirea de “Sediul lui Moș Crăciun” sau “Orașul Crăciunului”, este un loc fascinant și totodată cel mai nordic punct din Finlanda. În perioada sărbătorilor, străduțele orașului se transformă într-un spectacol al luminilor colorate, fiind decorat într-un stil aparte, ca de basm. Brazii încărcați de zăpadă, săniile trase de reni subliniază și mai mult ideea de sărbătoare și creează o imagine de Crăciun reprezentativă.

Popularitatea orașului a crescut semnificativ în ultimii ani datorită evenimentelor menite să aducă spiritul Crăciunului în sufletele tuturor vizitatorilor. Comercianții de pretutindeni expun diverse obiecte   special aduse pentru a aduce și mai mult magia Crăciunului.

Oficiul Poștal Central al lui Moș Crăciun este de departe locul care atrage atenția tuturor turiștilor, în special a copiilor, deoarece acesta este locul în care ajung scrisori către Moș Crăciun din întreaga lume. Spațiul interior, destul de larg, este decorat cu desene, iar pe rafturi sunt așezate cu grijă mii de scrisori realizate cu atenție de către copii.

Innsbruck, Austria

Innsbruck este capitala Tirolului, un oraș impresionant localizat pe culmile înzăpezite ale Alpilor. A fost gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă de două ori, în 1964 și 1976.

Frumusețea orașului este redată de armonia dintre noile clădiri și cele vechi, în stil Gotic, Baroc și Renascentist. Innsbruck este considerat inima munților Alpi , reprezentând destinația ideală pentru pasionații de călătorii, în special a iubitorilor de natură, artă, istorie și aventură.

Orașul a devenit celebru în lume pentru sporturile de iarnă, punând la dispoziția turiștilor 5 pârtii de schi, la standarde olimpice. Pe lângă faptul că este un oraș medieval, ce se mândrește cu statutul de stațiune turistică, Innsbruck este și unul dintre cele mai mari centre universitare din Austria.

Moscova, Federația Rusă

Iarna în Moscova este un basm rusesc: parcuri superbe, piețe și biserici acoperite cu zăpadă pufoasă, decorațiuni luminoase care strălucesc pe străzi. Dacă ești pregătită să te bucuri de o vacanță în Moscova, iată ce poți vizita: Piața Roșie din Moscova. Cea mai frumoasă piață din Moscova este un spațiu pietonal imens, pavat cu piatră și este situată lângă Kremlin. Termenul de „roșu” nu se referă la culoare, dacă la asta te gândeai, ci la faptul că este frumoasă. În rusa veche, „roșu” însemna „frumos”.

Catedrala Sfântul Vasile, Mănăstirea Novodevichy, Catedrala Hristos Mântuitorul, Parcul Gorky din Moscova, Muzeul Garage, Grădina Ermitaj sau Krasny Oktyabri, o mare fabrică sovietică de ciocolată, faimoasă datorită batonului de ciocolată “Alyonka” – sunt alte destinații ce merită descoperită în metropola rusească. 

New York, Statele Unite ale Americii

Cu siguranță ai văzut și ai admirat New York-ul iarna, într-o scenă dintr-un film sau un serial, nu-i așa? Ce-ar fi s-o faci și de la fața locului, descoperind tot ceea ce acest fascinant oraș are de oferit într-o vacanță de iarnă? Imediat după Ziua Recunoștinței, orașul american este gătit de sărbătoare, începând cu faimosul brad plin de luminițe de la Rockefeller Center. Magazinele sunt împânzite de cadouri, decorațiuni și bunătăți, la fiecare colț de stradă ai ocazia de a-l întâlni pe Moș Crăciun, iar colindele și întreaga atmosferă din oraș te vor face să te simți ca într-o destinație construită special pentru sărbătorile de iarnă! Nu uita și de spectacolele sau concertele de care te poți bucura cu ocazia asta, iar dacă ești pasionat de patinaj, neapărat să încerci patinoarul Rockefeller.

Praga, Republica Cehă

Despre Praga știi deja că este una dintre cele mai fermecătoare capitale europene, nu-i așa? Ei bine, dacă te-ai decis să o descoperi în sezonul rece, vei avea parte de o vacanță de iarnă memorabilă. Iernile sunt destul de grele și friguroase în Cehia, așadar nu uita să îți împachetezi mănușile, căciula și fularul, deoarece vei avea nevoie de ele. Una dintre principalele atracții ale Pragăi în timpul iernii este reprezentată de faimosul Târg tradițional de Crăciun, plin de bucurii atât pentru adulți, cât și pentru copii. Dacă vrei să te aventurezi puțin, poți patina în Centrul vechi, iar o altă activitate foarte frumoasă este o plimbare pe râul Vltava, de unde poți admira și fotografia orașul acoperit de zăpadă, în special impresionantul Pod Carol. Nu uita să mergi la Castelul din Praga și să te plimbi prin frumoasele grădini.

Salzburg, Austria

Dacă ai văzut filmul „The sound of music”, cu siguranță te-ai îndrăgostit de acest loc fără să fi ajuns aici vreodată. Salzburg este orașul în care s-a născut celebrul compozitor Wolfgang Amadeus Mozart, așa că iată un motiv în plus pentru a dori să îl descoperi. Pe lângă faptul că vei avea ocazia să vizitezi casa în care Mozart s-a născut, dar și pe cea în care a locuit și a compus o mare parte din operele sale, în Salzburg vei avea parte de târguri minunate de Crăciun, concerte tematice, o mulțime de monumente și atracții turistice istorice, precum și locuri fascinante din natură. De asemenea, dacă îți plac sporturile de iarnă, te vei bucura să afli că în Salzburg poți schia în voie. Nu uita să explorezi Centrul Vechi al orașului, Altstadt, un loc plin de clădiri cu arhitectură barocă.

Recomandări