TOP 5 filme despre industria de îmbrăcăminte și felul în care a devenit un model de afaceri nesustenabil

TOP 5 filme despre industria de îmbrăcăminte și felul în care a devenit un model de afaceri nesustenabil

Știm că hainele sunt importante. Cu cât sunt mai scumpe și au o etichetă mai faimoasă, cu atât ne vor face să ne simțim mai bine și mai „speciali” atunci când le purtăm. Și totuși... Haina nu-l face pe om! 

Trăim într-un ritm din ce în ce mai alert, care ne transformă în consumatori docili și fără discernământ. Ne aruncăm, adesea, hainele în stare bună pentru a cumpăra altele noi, mai frumoase și mai la modă. Cumpărăm din impuls și, de multe ori, lucruri de care nu avem neapărată nevoie. Urmăm tendințele, sezon după sezon, și simțim o enormă satisfacție din colecționarea de haine, fără să fim conștiente de faptul că afacerile de modă fac mult rău pentru mediul înconjurător.

E timpul să nu mai ignorăm natura nesustenabilă a industriei de modă și să ne întrebăm cine și cum sunt cusuți, de exemplu, blugii Zara sau în ce condiții a fost creată noua ta geacă Bershka? Sau ce se întâmplă cu hainele după ce nu mai sunt în tendințe?

Îți propunem o listă de 5 filme despre producția de îmbrăcăminte și consecințele terifiante ale acesteia:

The True Cost, 2015

Un film despre industria îmbrăcămintei și modul în care a devenit un model de afaceri nesustenabil. Poate unul dintre cele mai bune filme pe acest subiect. Documentarul a apărut în anul 2015  și aparține regizorului Andrew Morgan. Acesta expune realitatea aspră a practicilor de afaceri nesustenabile din industria de îmbrăcăminte. Vorbind cu actuali și foștii angajați, acest documentar arată o realitate care expune tratamentul sistemic nefavorabil al lucrătorilor prost plătiți, care fac hainele pe care le purtăm noi.

 

Fast Fashion, 2016. Definiția sintagmei fast fashion: modă ieftină, produsă rapid, de proastă calitate, din materiale slabe și ieftine, costuri minime, forță de muncă ieftină. Un film șocant despre așa-numita „modă rapidă”, care clarifică lucrurile în ceea ce privește conceptul de fast fashion și cum a devenit un fenomen atât de răspândit în societatea noastră. Vei afla cum afectează această industrie mediul înconjurător și, cel mai important, sănătatea noastră.

 

The Story of Stuff, 2007

Un film documentar animat de 20 de minute, creat de Annie Leonard, care redă etapele principale ale creării lucrurilor de consum: de la achiziționarea de materiale, producția de bunuri, vânzarea, consumul și eliminarea acestora.

 

Useless, 2007. Un film documentar regizat de Jia Zhangke care urmărește industria de modă și îmbrăcăminte din China, prin prisma unui designer de succes, Ma Ke. Filmul prezintă pe muncitorii care, din sărăcie, acceptă orice muncă și care devin, literalmente, sclavi ai modei. 

 

China Blue, 2005

Ultimul documentar din selecția noastră îți va povesti despre industria blugilor din China. Subiectul se concentrează pe fabrica Lifeng, care produce blugi pentru export în Statele Unite, Canada și Europa.

Recomandări