TOTUL despre spălarea și îngrijirea corectă a prosoapelor de baie

TOTUL despre spălarea și îngrijirea corectă a prosoapelor de baie

Nimic nu se compară cu sentimentul de a ieși din baie sau duș într-un prosop curat și pufos. Dar păstrarea acelor prosoape curate și pufoase poate fi mai dificilă decât pare. Cu toții am trecut prin asta: Prosoapele noastre de baie preferate devin aspre după câteva cicluri prin mașina de spălat. 

Cât de des trebuie să speli prosoapele

Deci, cât de des ar trebui să speli exact prosoapele? După fiecare 3-5 utilizări, se recomandă. Pentru a te asigura că respectiva spălare nu uzează prosoapele, există câteva sfaturi:

Spală prosoapele doar cu prosoape. Acest lucru pare extrem, dar într-adevăr le va prelungi durata de viață.

Spală cu apă rece.

Separă culorile.

Spală prosoapele albe cu cele albe și prosoapele colorate cu cele colorate pentru a evita să se combine culorile și să se transfere.

Renunță la înălbitor, deoarece ar putea afecta calitatea țesăturii sau ar putea decolora orice culoare de pe prosop.

Nu folosi mai mult decât cantitatea de detergent sugerată. Acest lucru este deosebit de important pentru prosoapele albe. Exagerarea cu cantitatea de detergent de rufe poate duce la transformarea prosoapelor tale într-o ușoară culoare gri-cenușie, pierzându-și nuanța alb strălucitore.

Agățarea prosoapelor între utilizări previne apariția mucegaiului.

Cum să le usuci

Odată ce ai scos prosoapele de la spălat, nu le arunca într-un uscător fierbinte, orice ai face. În schimb, usucă-le la temperatură mică. Prosoapele tale vor rezista mai mult dacă le usuci la temperatură mică, deoarece căldura mare deteriorează fibrele de bumbac.

În funcție de uscătorul tău, s-ar putea să trebuiască să-ți usuci prosoapele de mai multe ori, dar va merita!

Renunță la balsam. Contrar credinței populare, adăugarea de balsam de rufe diminuează moliciunea unui prosop, deoarece interferează cu proprietățile sale de absorbție.

Întotdeauna scoate imediat prosoapele din uscător și scutură-le bine pentru a le menține pufoase și moi. Unii oameni constată că prosoapele lor vor începe să miroasă puțin a mucegai sau să devină mucegăite în timp, chiar și după ce prosopul este proaspăt spăla.

Adesea, acest miros rezultă din faptul că prosoapele nu se usucă complet între utilizări, probabil din cauza lipsei de flux de aer.

Este recomandat să agăți prosoapele între utilizări – spre deosebire de depozitarea lor împăturite într-un dulap – pentru a evita orice mucegai. 

Dacă mirosul persistă, iată o soluție simplă. Întotdeauna spală acele prosoape cu o cană de oțet alb și ½ cană de bicarbonat de sodiu; oțetul descompune acumulările, în timp ce bicarbonatul de sodiu neutralizează mirosul.

Când să înlocuiești prosoapele

Din păcate, chiar și cu cea mai bună îngrijire, prosoapele nu durează o veșnicie. Majoritatea prosoapelor folosite în mod regulat vor trebui înlocuite după 1-2 ani. Semnul revelator că un prosop trebuie înlocuit este acel miros de mucegai sau când și-a pierdut calitățile pufoase și absorbante.

Sfaturi pentru îngrijirea prosoapelor

Iată câteva sfaturi suplimentare pentru îngrijirea prosoapelor de baie preferate, pentru a le menține moi și pufoase pentru mulți ani de acum încolo:

Prosoapele de lux ar trebui spălate la fiecare trei-patru zile. Folosirea prosoapelor mai mult decât atât le poate expune inutil la bacterii.

Împachetează prosoapele curate și uscate și depozitează-le într-un dulap de lenjerie, într-un raft de baie sau într-un sertar, în funcție de cel mai bun spațiu disponibil în casa ta. 

Este important să nu depozitezi prosoape umede. Asigură-te întotdeauna că usuci bine prosoapele înainte de a le pune într-un dulap de lenjerie sau într-un sertar, deoarece acest lucru poate provoca formarea mucegaiului.

Sari peste balsamul de rufe la fiecare două spălări pentru a evita acumularea de ceară pe prosoape, care poate duce la o reducere a absorbției și a moliciunii.

Nu călca prosoapele! Această căldură nu va face decât să deterioreze și să aplatize fibrele țesăturii, determinând ca acestea să fie mai puțin pufoase.

Asigură-te întotdeauna că speli prosoapele noi înainte de a le folosi. Acesta este un pas important, deoarece este necesar pentru a îndepărta stratul de silicon de pe ele din fabrică, care le poate reduce foarte mult capacitatea de absorbție. 

Pentru a fixa culorile pe prosoapele noi, cel mai bine este să speli prosoapele colorate cu prosoape de culori similare în apă caldă pentru primele câteva spălări. 

Adăugarea oțetului împreună cu detergentul de rufe va fixa culorile și va îndepărta orice reziduu de detergent, ceea ce va face ca prosoapele noi să fie moi, pufoase și gata de utilizare!

Sursa

Recomandări