Tradiții de Crăciun în lume: cele mai populare și neobișnuite obiceiuri!

Tradiții de Crăciun în lume: cele mai populare și neobișnuite obiceiuri!

Una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, Crăciunul, celebrează de peste 2.000 de ani naşterea lui Iisus. Crăciunul reprezintă una dintre cele mai așteptate sărbători pe întreg mapamondul. Așadar, să împărtășim câte puțin din tradițiile și bucuriile fiecărui popor legate de Crăciun.

Anglia

Moș Crăciun este numit în Anglia Father Christmas (Părintele Crăciun). Este îmbrăcat în roșu sau verde și lasă cadourile în Ajunul Crăciunului, dar acestea nu sunt desfăcute până a doua zi. Un obicei tradițional, întâlnit și la alte popoare europene, este realizarea unei mici scenete, în general pantomime.

Copiii agață la capul patului o față de pernă sau ciorapi, sperând că a doua zi le vor găsi pline de cadouri.

Spania

În case și în biserici există iesle miniaturale care redau atmosfera Crăciunului, iar darurile sunt oferite de magi, care se deplasează în cortegii de curteni, cavaleri și lăutari.

Islanda

Aici își doresc să se mute toți copii. De ce? Pentru că în Islanda vin treisprezece Moși Crăciun. Cu 13 zile înainte de Crăciun coboară din munți primul Moș ce pune dulciuri în ghetuțele copiilor, în vreme ce aceștia dorm.

Elveția

Samichlaus – Moș Crăciun- este cel care aduce odată cu cadourile și pomul de Crăciun, obicei ce se păstrează din 1775.

O altă tradiție a elvețienilor, preluată de la mexicani este “Parada ridichilor luminate”. Copii crestează ridichi mari de lună sub diferite forme, ridichi pe care le folosesc asemenea dovlecilor de Halloween cu o lumânare înăuntru.

Suedia

În dimineaţa Crăciunului, membrii familiei iau micul dejun doar la lumina unei lumânări.

Franţa

În unele zone ale ţării, oamenii ard un butuc în gospodărie, conform tradiţiei, gestul semnificând bunăstare în viitor.

Germania

În aproape fiecare casă există în preajma Sărbătorilor de iarnă Adventskrantz, un suport metalic cu patru lumânări. „Advent” înseamnă „vine”, iar acest suport simbolizează cele patru săptămâni de dinaintea Crăciunului. În fiecare duminică din aceste patru săptămâni este aprinsă câte o lumânare.

Australia

Aici Moșul nu poate veni cu sania și renii lui întrucât nu este zăpadă, așa că australienii s-au adaptat. Moșul vine cu o caleașca cu 8 canguri.

Japonia

Moș Crăciun poartă numele de “Jizo” și este sărbătorit cu aranjamente florale, păpuși și…lanterne.

Noua Zeelandă

Aici bradul este înlocuit de “Pohutukawa”. Multe persoane în Noua Zeelanda urmează vechile traditii engleze în ceea ce priveşte masa tradiţională: curcan, budincă de stafide și salate reci. Nimeni nu consideră Crăciunul complet fără prăjitura Pavlova, preparată din bezea și decorată cu kiwi, căpşuni și frișcă.

Rusia

În Rusia și alte țări slave din Est, Crăciunul este sărbătorit pe 7 ianuarie, potrivit tradiției bisericii creștin ortodoxe de rit / stil vechi, ce continuă a se conforma vechiului calendar iulian. Crăciunul rusesc este străbătut de solemne ritualuri și obiceiuri, reprezentând unul din cele mai mari prilejuri de bucurie pentru marele popor slav. Având în vedere suprimarea religiei în timpul regimului sovietic, Moș Gerilă este cel care aduce cadouri de Anul Nou, însoțit de nepoata Snyegurochka (Zăpezica) care ajută la distribuirea de cadouri.

Ungaria

Cei mici pleacă de acasă în seara de Ajun, mergând în vizită la rude, iar în acest timp se spune că Iisus le aduce brăduţul împodobit cu globuri, lumânări şi dulciuri. În ziua de Crăciun, după masa tradiţională, copiii au voie să mănânce dulciurile agăţate în brad.

Italia

Copiii primesc cadourile într-un borcan numit urna destinului, însă nu de la Moş Crăciun, ci de la Befana, o vrăjitoare care vine călare pe o mătură.

Cuba

Masa tradiţională înseamnă pentru cubanezi friptură de porc şi fasole neagră cu orez şi cu plante tradiţionale (Yuca), sub formă de piure.

Grecia

Copiii cântă în seara de Ajun colinde (kalanda), în schimbul dulciurilor şi al fructelor uscate, pe care le primesc de la credincioşi.

Norvegia

În Norvegia, în ajun de Crăciun, locuitorii dau zor nevoie-mare să ascundă toate măturile de prin casă pentru ca spiritele rele sau vrăjitoarele să nu cumva să pună mâna pe ele și să le folosească drept mijloc de transport aerian.

Ucraina

Tradiţională aici este masa cu 12 feluri de mâncare, din seara de Ajun. Membrii familiei nu vor începe însă să guste bucatele până la apariţia primelor stele pe cer.

Cehia şi Slovacia

Un obicei în aceste ţări este prezicerea viitorului, care presupune tăierea în curmeziş a unui măr. Dacă apare o stea, va fi un an bun, iar dacă este o cruce, anul va fi rău.

Mexic

Copiii mexicani au propria tradiţie de Crăciun, numita Pinata. Ei se strâng în casa unuia dintre ei, pun monezi şi bomboane într-un săculeţ şi îl agaţă apoi de tavan. Cel care reuşeşte să doboare săculeţul este câştigătorul a tot ceea ce se află în interiorul acestuia.

Tu ce tradiții de Crăciun ai observat prin lume și ți-au plăcut?

Text: Sabina NICOLAEV 

Echipa www.thewoman.md vă urează un Crăciun fericit!

Recomandări