Trucuri ca să vopseşti cele mai frumoase ouă de Paşte: cum să le cumperi pe cele mai proaspete

Trucuri ca să vopseşti cele mai frumoase ouă de Paşte: cum să le cumperi pe cele mai proaspete

Există mai multe legende creştine care explică de ce se înroşesc ouăle de Paşte şi de ce acestea au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce si acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

Iată câteva sfaturi de care să ţii cont atunci când te pregăteşti să vopsești ouăle.

Cum cumperi ouăle pentru vopsit

Dacă vrei să vopseşti ouă în culori deschise precum galben sau pasteluri (bleu, lila, verde mentă) recomandat este să cumperi ouă cu coaja albă. Astfel, culorile vor fi exact cele pe care ţi le doreşti. Dacă vrei să ai pe masa de Paşte ouă în nuanţe albastru, roşu sau verde închis, recomandat e să alegi ouă cu coaja maronie. Verifică-le să nu fie crăpate sau sparte! De asemenea, cumpără ouă cu coaja netedă, lucioasă şi cu o culoare uniformă.

Ponturi pentru ca ouăle să se decojească uşor

De multe ori, ne chinuim când vrem să descojim un ou fiert şi ajungem să rupem şi din albuş. Pentru a îndepărta rapid coaja, va trebui să le cumperi pe cele care au o vechime între 7 şi 14 zile. Atenţie! Nu vorbim despre ouă care au ieşit din termenul de garanţie! Un alt truc: după ce au fiert, închide aragazul şi mai lasă-le în apa clocotită, încă 15 minute.

Cum le fierbi corect

Oala trebuie aleasă în funcţie de numărul ouălor pe care vrei să le fierbi. Acestea se aşază în aşa fel încât să acopere în întregime fundul recipientului. În acest fel, când apa va începe să fiarbă, nu vor avea spaţiu să se mişte şi să se ciocnească între ele. De asemenea, pentru ca ouăle să nu se crape, ele trebuie aduse la temperatura camerei şi abia apoi puse la fiert în apă rece. Un alt truc pe care îl folosesc multe gospodine: toarnă în apă o linguriţă de oţet sau una de sare. Oţetul şi sarea le vor întări coaja. Înainte de a le pune la fiert, ouăle se degresează spălându-le cu apă şi săpun sau apă şi detergent de vase. Astfel, vei îndepărta orice urmă de grăsime, iar vopseaua va prinde foarte bine. Timpul de fierbere e între 8 şi 12 minute, în funcţie de mărimea ouălor.

Ce vopsea foloseşti

În ceea ce priveşte vopselurile, ai de ales între cele sub formă de praf şi cele lichide. Cât despre culori, avem o paletă extrem de variată: culori mate, culori sidefate, pasteluri, culorile tradiţionale (roşu, verde, albastru, galben). Ouăle pot fi decorate cu abţipilduri, dar te va costa în plus.

În cazul în care vrei să vopseşti ouăle în aşa fel încât să-ţi protejezi sănătatea, poţi alege varianta vopselurilor naturale. Poţi opta pentru produse naturale precum:

- Sfeclă roşie pentru ouă roşii;
- Frunze de ceapă roşie pentru ouă roz ;
- Frunze de varză roşie pentru ouă bleu sau albastre;
- Frunze de urzici pentru ouă maro deschis;
- Fructe de pădure (afine) pentru ouă gri – violet ;
- Turmeric pentru ouă galbene;

Ingredientele se fierb alături de ouă 20 de minute.

Cum recunoști ouăle proaspete

Atenţie la ştampilă!

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când cumperi ouă, este să fii atent dacă au sau nu ştampilă. În cazul în care nu sunt inscripţionate sau ştampila nu este vizibilă, este recomandat să nu cumperi.

Verifică atent coaja ouălor

Oul poate fi inscripţionat şi se poate încadra, conform ştampilei, în termenul său de valabilitate. Însă, dacă vei cumpăra ouă cu coaja crăpată sau spartă, atunci fii sigur ca acestea nu sunt bune pentru consum. Verifică coaja fiecărui ou din cofrag. Atenţie şi la cofrag! Dacă acesta este umed şi lipicios, atunci cu siguranţă conţine ouă sparte sau crăpate.

Cum îţi dai seama dacă ouăle sunt proaspete?

Prospeţimea ouălor se apreciază prin introducerea acestora într-un vas cu apă. Oul proaspăt până în 4 zile ­adoptă o poziţie orizontală şi stă pe fundul vasului. Pe măsură însă ce oul este mai vechi, poziţia sa orizontală tinde să devină verticală.

Atenţie la ouăle cumpărate din surse neautorizate!

Ouăle care provin din gospădării şi care sunt comercializate de ţărani la marginea drumului nu au ştampilă. Practic, nu ştii ce cumperi. Îţi asumi un risc în cazul în care nu cunoşti vânzătorul, nu ai încredere în el, nu ştii cu ce a hrănit păsările şi cum le creşte. Este indicat ca în acest caz să cumperi, pentru început, o cantitate mică şi să verifici ouăle când ajungi acasă. Apoi, dacă te-ai convins că sunt proaspete, poţi cumpăra fără grijă şi în continuare. Sursa

 

Recomandări