Uite câți aditivi conține vopseaua de ouă de Paște!

Uite câți aditivi conține vopseaua de ouă de Paște!

Un studiu recent realizat pe piața din România, pe mai multe tipuri de vopsea de ouă pentru Paști, a scos la iveală faptul că jumătate dintre produsele de pe piață au cel puțin 5 aditivi.


Vopseaua analizată a aparținut următoarelor branduri: Alex, Gallus, Carmin, Take Line, Heitmann și Take Premium Quality, studiul fiind realizat de InfoCons, o asociație de consumatori neguvernamentală, privată. Vopseaua analizată este atât lichidă, cât și sub formă de praf sau gel.

Analiza a relevat că vopseaua de pe piață are, în medie, 5 aditivi, ceea ce este o creștere față de 2015, când media era de 3 aditivi. Două dintre produse, însă, au chiar și 10 aditivi. Fiecare produs a avut în componență minim 1 aditiv alimentar.

Nu mai puțin de 22 de tipuri diferite de aditivi au fost găsite în produse, în creștere față de anii trecuți.

Cei mai utilizați aditivi alimentari sunt :

– acidul lactic (E270), găsit în 31 de produse – 60.37%.

– azorubina (E122), găsită în 31 de produse – 60.37%.

– albastru briliant FCF (E133), găsit în 27 de produse – 50.94%

– acidul citric (E330), găsit în 26 de produse – 49.05%

– tartrazina (E102), găsită în 26 de produse – 49.05%.

Cum Paștele bate la ușă, poate ar trebui să alegem cu mai multă responsabilitate vopseaua pentru ouă sau chiar să luăm în considerare vopsirea lor cu pigmenți naturali. Sursa

Pentru a evita introducerea în organism a unor substanțe foarte nocive, cel mai indicat este să ne reîntoarcem la vechile tradiții de vopsire a ouălor. Iată cum să vopsești natural ouăle de Paște!

Recomandări