Un aisberg de dimensiunea orașului Sydney s-a desprins din Antarctica

Un aisberg de dimensiunea orașului Sydney s-a desprins din Antarctica

Un aisberg de dimensiunea orașului Sydney s-a desprins dintr-o calotă glaciară din estul Antarcticii, însă nu din cauza schimbărilor climatice, a anunțat Australian Antarctic Divisions (AAD).

Aisbergul, cu o suprafață de 1.636 de kilometri pătrați, s-a desprins pe 26 septembrie din calota glaciară Amery, a treia ca mărime din Antarctica, aflată între stațiile de cercetare Davis și Mawson din Australia.

Denumit D28, aisbergul s-a desprins din partea frontală a calotei glaciare, pe care oamenii de știință o monitorizau de la începutul anilor 2000, potrivit AAD, o agenție guvernamentală australiană. Desprinderea unui ghețar de mari dimensiuni fusese anticipată pentru perioada 2010-2015.

“Nu credem că acest eveniment este legat de schimbările climatice. Este o parte a ciclului normal al calotei glaciare, unde astfel de desprinderi importante au loc la fiecare 60-70 de ani”, a declarat Helen Amanda Fricker, profesor la Institutul de Oceanografie Scripps din Statele Unite. “, a mai spus ea.

Ultima mare desprindere din calota glaciară Amery, un ghețar plutitor de 60.000 de kilometri pătrați, a avut loc în 1963-1964.

“Știam că se va întâmpla până la urmă, însă nu s-a întâmplat exact acolo unde ne așteptam”, a afirmat Fricker.

La rândul său, Ben Galton-Fenzi, un glaciolog din cadrul AAD, a declarat că această desprindere nu va afecta direct nivelul mării.

Recomandări