Un bărbat şi o femeie nu pot fi „doar prieteni”

Un bărbat şi o femeie nu pot fi „doar prieteni”

De fapt, bărbaţii susţin că prietenia cu femeile este mult mai apropiată decât prietenia cu alţi bărbați. Cercetările arată că majoritatea persoanelor au sau au avut un prieten de sex opus şi că femeile şi bărbaţii pot fi pur și simplu prieteni. barbati_femei În cadrul unui studiu de cercetare la Universitatea din California, Diane Felmee a întrebat 406 adulţi dacă bărbaţii şi femeile pot fi doar prieteni.

83,5% au răspuns „Da - un bărbat şi o femeie pot fi doar prieteni”. Doar 2% au spus” Nu” şi 12,5 % au spus „Posibil”.

Aceste răspunsuri erau specifice atât bărbaților, cât şi femeilor. Bărbaţii sunt mai apropiaţi în prieteniile cu femeile şi pot discuta lucruri pe care nu le discută cu prietenii lor.

Ana Niculăeș, psiholog

Specificul prieteniei la femei este de faţă în faţă, de obicei ele discută despre ceva. În timp ce bărbații stau unul lângă altul şi sunt focusaţi asupra activităţii în care sunt implicaţi (un joc sau să privească la TV). În timp ce prietenia cu alţi bărbaţi poate crea un sentiment de apartenenţă, ea nu oferă intimitatea necesară de care fiinţele umane au nevoie. Astfel, atunci când bărbaţii prietenesc cu femeile, ei o fac în modul specific femeilor, discuţii şi convorbiri despre lucruri personale. În cele din urmă bărbații mărturisesc că reacțiile de prietenie cu o femeie este mai apropiată decât una cu un bărbat. În astfel de cazuri, femeile şi bărbaţii nu sunt doar prieteni, eu sunt foarte buni prieteni.

Atunci când observăm aceste diferenţe, putem să înţelegem ce rol important îl joacă prieteniile cu persoane de sex opus în situaţiile de divorţ sau despărţire. O femeile o va suna pe prietena ei şi vor discuta, consulta, folosi chat-ul, vor analiza ce s-a întâmplat. Acesta poate dura zile, săptămâni sau chiar luni. Acest tip de discuţie are un efect terapeutic.

În cazul unui bărbat, dacă el sună un prieten, cel mai probabil ei vor merge să facă sport sau vor servi alcool pentru a-l ajuta să depăşească despărţirea.

Presupun că nu-ţi poţi imagina un bărbat sa-i spună altui, care tocmai a fost părăsit: „Nu îţi face griji… Hai să ne vedem la o cafea şi să discutăm despre emoţiile tale!”. Atunci când un bărbat are nevoie de sfaturi legate de relaţii, el va discuta cu o femeie.

Câteva fapte despre diferenţa prieteniei la bărbaţi şi la femei:

• Femeile petrec mai mult timp discutând cu prietenii la telefon.

• Bărbaţii şi femeile vorbesc despre subiecte diferite: Femeile, de regulă, discută despre relaţii sau aspecte personale. Bărbații, de obicei, discută despre sport, filme sau despre realizările lor.

• Femeile oferă mai mult suport emoţional în relaţiile de prietenie.

• Bărbaţii au mai puţine persoane pe care pot să-i numească „prieteni buni”.

• Femeile aprobă mai mult plânsul, îmbrățișările şi contacte personale apropiate în cadrul prieteniilor.

• Femeile exprimă mai multe sentimente de dragoste şi afecţiune în prieteniile lor.

cuplu

Când prietenia de sex opus nu este suficientă

Chiar dacă o femeie şi un bărbat pot fi doar prieteni, acesta nu înseamnă că fiecare îşi dorește sau este satisfăcut să fie „doar prieteni”.

Prieteniile de sex opus au provocările lor: încercarea de a face abstracţie de acest lucru sau să faci faţă presiunilor prietenilor care vor că voi să fiţi împreună.

Pentru unele persoane, oricât de mult nu ar încerca să stabilească prietenie platonică, nu le reuşeşte acest lucru. Atât bărbaţii, cât şi femeile recunosc că uneori au fantezii sexuale cu prietenii lor de sex opus.

În cadrul consilierii psihologice putem discuta modalităţi de a identifica dacă prietenul/a ta îşi doreşte ceva mai mult de la tine şi cum să procedezi în cazul în care şi tu îţi doreşti acest lucru sau nu îţi doreşte nimic mai mult decât o simplă prietenie.

Text: Ana NICULĂIEȘ, psiholog, www.consuela.md

Recomandări