Un medic din Moldova povestește cum e să lucrezi într-un spital din Spania, în plină pandemie de Covid-19: ”Suntem puși în situația de a alege pe cine salvăm”

Un medic din Moldova povestește cum e să lucrezi într-un spital din Spania, în plină pandemie de Covid-19: ”Suntem puși în situația de a alege pe cine salvăm”

Galina Crăciun-Balan, originară din R. Moldova, lucrează de aproape 13 ani în calitate de medic în cadrul Serviciului Medical de Urgență SUMMA 112 a Comunității din Madrid.

Doctorița susține că una dintre problemele cu care se confruntă spitalele din Spania este numărul insuficient de aparate de ventilație mecanică, vitale pentru pacienții care nu pot respira singuri. Tocmai de-asta medicii de acolo sunt puși în situația să aleagă pe cine să țină în viață și pe cine nu. Este o alegere bazată pe criterii de vârstă și condițiile de sănătate ale pacientului, dar și pe capacitatea acestuia de a se recupera după o intervenție la terapie intensivă.

Medicii susțin că sunt obligați să recurgă la această măsură, întrucât resursele spitalului sunt epuizate iar numărul bolnavilor în stare critică este în creștere. 

„Pacienții stau și pe podea în așteptarea paturilor de ATI. Din păcate, suntem puși în situația de a alege cei mai tineri pacienți. Din păcate e o decizie foarte complicată, dar rațională. Un om în vârstă, chiar dacă va fi salvat, va trăi poate un an-doi încă. Deci, durata vieții lui e scurtă, pe când a unui tânăr e mult mai lungă. Exact așa e și cu administrarea medicamentelor. În funcție de gravitate, acestea vor fi administrate pacientului cu mai multe șanse la viață. Dacă e un caz ușor, i se administrează paracetamol, i se recomandă să bea multe lichide și să stea acasă izolat. Deși încă nu sunt dovezi științifice clare, noi le recomandăm să evite ibuprofenul. Cei care ajung la spital sunt tratați în funcție de gravitate. Li se administrează antibiotic”, a scris medicul Galina Crăciun-Balan pe Facebook. 

Cele mai recente statistici arată că Spania a ajuns al doilea mare focar european, cu 56.000 de cazuri depistate și peste 4.000 de morți.

Recomandări