Un student de la ASEM, expediție cu bicicleta pe Transfăgărășan

Un student de la ASEM, expediție cu bicicleta pe Transfăgărășan

Cu bicicleta pe Transfăgărășan. Este aventura pe care a trăit-o Nicu Chițanu, student în anul III la ASEM, pasionat de cilcism, timp de șase zile, în care a parcurs în jur de 700 de km pe cea mai înaltă șosea alpină din România.

A pedalat din Chișinău până la Curtea de Argeș, încântat că va traversa Transfăgărășanul și, mai ales, că va putea admira frumusețea munților Făgăraș de pe bicicletă. A plecat la drum la începutul lunii octombrie 2018, cu o bicicletă veche, adusă din Germania, cu echipamentul împrumutat de la un amic și cu 600 de lei românești în buzunar.

"Ideea a venit spontan. Pur și simplu am vrut să-mi testez limitele, să fac ceva pentru mine care m-ar ajuta să mă descopăr, să evoluez. Recunosc că am fost inspirat și motivat și de Vlad Pușnei, un coleg de liceu din Leova, care a făcut în această vară turul Europei pe bicicletă. Îi sunt recunoscător pentru că m-a susținut", ne-a declarat Nicu.

Cele 6 zile au fost au fost presărate cu momente frumoase, dar și mai puțin plăcute pentru biciclistul plecat de unul singur prin munţii României. În a cincea zi de circuit, la Făgăraș, i s-a stricat bicicleta. În multe situații a primit ajutorul necondiționat de la persoane străine, care i-au oferit bani, găzduire și încurajare.

"Pe traseu am dormit la pensiuni sau la cei care m-au primit în casa lor. Am întâlnit oameni minunați, iar gesturile unora m-au impresionat până la lacrimi", își amintește Nicu, precizând că a fost impresionat și de un bărbat pe care l-a întâlnit pe centura Brașovului și care călătorea cu un minibus și un câine foarte prietenos.

"M-a întrebat unde plec și de unde sunt, dacă am nevoie de ceva și a plecat și el în drumul lui. Călătorea fără vreo țintă precisă, fără o destinație anumită", rememorează Nicu.

În călătoria lui a parcurs aproape toate formele de relief, trecând peste munţi, podişuri, dealuri, câmpii şi lacuri, descoperind multe locuri pitorești. Cea mai mare altitudine atinsă a fost de 2042 de metri.

Expediția sa pe bicicletă a luat sfârșit la în a șaptea zi, la Curtea de Argeș, de unde a luat microbuzul până la București, fiind întâmpinat de prietenul său Vasile.

"Abia după ce am ajuns la București mi-am anunțat familia și prietenii unde sunt și ce am făcut", susține Nicu, precizând că lumea l-a felicitat și admirat pentru curaj.

Nicu Chițanu spune că această expediție a fost extrem de importantă pentru sufletul său. L-a ajutat să se cunoască cu adevărat. A fost o experiență cu greutăţi, dar şi mari satisfacţii, care l-a transformat.

"M-a ajutat să mă descopăr, să văd de ce sunt în stare eu și mi-a umplut sufletul cu energie pozitivă. Acum sunt sigur pe mine, am curaj și cred că mă pot descurca în viață. Abia aștept o nouă expediție în munții Alpi. Ador munții!", a încheiat Nicu Chițanu.

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală

Recomandări