Urzicile îți aduc vitalitate! IATĂ cum le gătești

Urzicile îți aduc vitalitate! IATĂ cum le gătești

Profită de venirea primăverii pentru a consuma cât mai multe urzici! Planta e binecunoscută pentru efectul ei detoxifiant și poate fi gătită în moduri extrem de savuroase.

Proprietățile medicinale ale urzicii

Sunt un foarte bun diuretic, atunci când sunt consumate sub formă de infuzie, de suc proaspăt, de extract, de capsule sau de tinctură alcoolică.

Urzica amestecată cu argilă verde, în cataplasme care se țin 30 de minute, alungă durerile reumatice.

Sub formă de loțiune, combate acneea, iar sub formă de apă de gură, este eficace contra aftelor și gingivitei.

La tinerele mame, stimulează producția de lapte matern.

Proprietățile nutritive ale urzicii

Urzicile sunt un adevărat rezervor de substanțe nutritive: vitamina A și C, fier, potasiu, mangan, calciu, iod, vitamine din complexul B. În plus, furnizează proteine vegetale celor care țin post sau care sunt adepții regimului vegetarian.

Locuitorii țărilor nordice țin adevărate cure cu urzici, pentru a se energiza după sezonul rece.

Cum le gătești

Gătește-le fierte, la abur, prăjite în ulei sau în unt. Supuse temperaturilor mari, frunzele de urzică nu mai „pișcă”. Poți să le folosești și în combinație cu alte verdețuri – spanac, spre exemplu -, dar și cu ciuperci. Usturoiul dă gust special mâncărurilor cu urzică, dar nu e un ingredient obligatoriu.

Sote de ciuperci cu urzici

Ai nevoie de:

- 2 linguri de unt
- 8 ciuperci mari, feliate
- 500 g urzici
- Un sfert de cană de vin

Preparare:

Topește untul într-o tigaie, la foc mediu, adaugă ciupercile și rumenește-le timp de 3-4 minute, amestecând din timp în timp. Adaugă frunzele de urzică spălate și vinul, acoperă tigaia, lasă pe foc timp de 5 minute sau mai mult, până ce urzicile se înmoaie complet.

Sursa

Recomandări