Valentina Luchian: “Mă simt fericită când sunt în armonie cu tot ce mă înconjoară”

Valentina Luchian: “Mă simt fericită când sunt în armonie cu tot ce mă înconjoară”

Dacă i-aș oferi un premiu, ar fi cu siguranță pentru “perseverența, consecvența și pasiunea cu care își face meseria”. Merită, pe deplin, un trofeu și felicitări pentru evenimentele pe care le organizează, strălucitoare și neconceput de frumoase, aducând la un loc atâta lume bună. Ar mai merita un premiu și pentru atitudinea pozitivă, pentru optimismul și energia cu care își trăiește viața și își transformă visurile în realitate!

Mi-a fost dor să stau de vorbă cu Valentina Luchian, director al revistei "Fashion VIP", așa că am invitat-o la un interviu. Am vorbit despre bucurii și plăceri, despre frumusețe și stil, despre copilărie, despre alegeri, despre iubirea pentru sine și pentru ceilalți. Și a fost, așa cum mă așteptam, o bucurie adevărată, la care vă invit să luați parte.

Dacă cineva te-ar invita să te prezinţi, ce i-ai răspunde, Valentina?

Sunt un simplu om, o persoană umilă, care își iubește mama, țara, jobul și tot ce o înconjoară. De obicei, mă prezint simplu: Valentina Luchian; oficial - Valentina Luchian de la “Fashion VIP”. Însă funcția pentru mine nu atât contează. Nu-mi place să fiu șefă sau numită șefa. Cu toată echipa suntem colegi.

Unde te-ai născut, cum a fost copilăria ta?

M-am născut într-un loc pitoresc, aproape de Chișinău, la doar 38 de kilometri, în satul Vorniceni, într-o familie simplă, de oameni gospodari și muncitori. Mama e de o bunătate și o blândețe excepțională. Mama, Dumnezeu să-i dea sănătate, este în viață și e un bun exemplu pentru mine prin felul ei de a fi, prin energia și pozitivismul pe care îl emană. Tatăl meu, Dumnezeu să-l odihnească, a fost și el un bun gospodar, un priceput la toate în gospodărie, l-am admirat întotdeauna pentru stilul lui inconfundabil, a fost un bărbat frumos, cu o carismă aparte. Dumnezeu mi-a dat doi părinți excepționali, în familia noastră întotdeauna a fost armonie și, deși sunt unicul copil la părinți, nu am fost neapărat răsfățată, ci mai degrabă educată. Am avut o copilărie frumoasă, cu jocuri în mahala, cu badminton, cu mâncăruri bio etc… Nu mi-a lipsit nimic, am avut de toate și am știut să prețuiesc ce am. Știu că uneori au făcut sacrificii pentru mine doar ca să fac studii și să nu-mi lipsească nimic și apreciez acest lucru. Le sunt recunoscătoare părinților mei pentru tot ce am ajuns astăzi.

De ce ţi-ai dorit să urmezi facultatea de Jurnalism?

La noi în familie permanent se asculta radioul, se urmăreau programele TV, părinții se abonau la o sumedenie de ziare și reviste. Îmi amintesc cu câtă plăcere așteptam seara să merg la poartă, unde era instalată cutia poștala, și să iau presa. Întotdeauna discutam, analizam pe baza emisiunilor, admiram artiștii de la tv etc… Și uite de aici a venit dragostea de această frumoasă profesie. Ce-i drept, tatăl meu deja se lăuda la prieteni că fata lui va deveni jurnalistă. Din clasa a șaptea eram și eu sigură că voi opta pentru această facultate. Am început să colaborez de pe atunci cu o publicație foarte cunoscută pentru copii, “Florile Dalbe”, am fost invitată și în redacție, făcusem cunoștință cu echipa din redacție, a fost o mare bucurie pentru mine. Apoi am fost selectată pentru a partcipa la o tabără a tinerilor corespondenți ce a avut loc la “Artec”. Timp de două luni, cât am stat acolo, am avut întâlniri cu ziariști, jurnaliști și prezentatori TV foarte cunoscuți din Rusia. Și când am venit de la tabără nu am mai avut niciun dubiu în privința meseriei,  eram sigură că voi urma facultatea de Jurnalism. Norocul meu a fost că nu doar am absolvit-o, dar am și rămas în acest domeniu. De 20 de ani fac această meserie. Și este atât de frumos și plăcut că faci ceea ce-ți place. Fac totul din pasiune și cu drag. Ceea ce mi-am dorit atât eu, cât și părinții, am și devenit…Visul meu a coincis cu al părinților.

Care au fost cele mai importante experienţe care te-au format ca om?

Cele mai importante experiențe sunt oamenii pe care i-am întâlnit, de la marile valori am furat tot ce e frumos, le-am ascultat poveștile, amintirile, regretele, învățămintele. Cred că întâlnirile cu oameni de o importanță majoră sunt cele mai frumoase amintiri și experiențe. La capitolul acesta chiar am avut noroc și sunt fericită că am putut să am în preajmă oameni de o valoare inestimabilă.

Ai lucrat în radio şi în presa scrisă, ai făcut emisiuni, reviste, evenimente… Ce mai urmează?

Urmează consecutivitatea în tot ceea ce fac. Să continui proiectele mele de suflet care au devenit tradiție: “Gala Premiilor VIP”, ediția a 18-a; “Gala Premiilor Fashion VIP”, ediția a 13-a”; “Femeia - eterna poveste”, ediția a 9-a” și, bineînțeles, revista “Fashion VIP”.  

Editezi revista “Fashion VIP”, ce crezi că asigură succesul unei astfel de publicaţii? Cum alegi subiectele care intră în revistă? 

Nu este ușor astăzi să faci jurnalism sau să editezi reviste. Deja suntem în altă eră, una a tehnogiilor, a internetului, însă mă bucur că și revistele își au rostul și succesul lor. Ele rămân ca o carte, toată informația se depozitează acolo și, peste ani, poți reveni. Iar mirosul de tipar nu se compară cu nimic…

Subiectele sunt diferite, scriu despre personlități din toate domeniile și, chiar dacă suntem axați pe fashion, avem mai multe rubrici. Este adevărat că eu ador oamenii care au de spus ceva, artiști, actori, medici, oameni de afaceri, de succes, care au  povești frumoase de viață, de la care putem lua exemplu, care ne pot inspira.   

Prin natura meseriei și a evenimentelor pe care le organizezi ai cunoscut multă lume, iar cu unii ai legat relații frumoase de prietenie. Ce au în comun toți acești oameni?

Probabil sucesele și performanțele lor în domeniile pe care le reprezintă. Asta îi unește… Pentru că la evenimentele mele adun lume din toate domeniile de activitate…

Ce te face fericită? 

Îmi dau seama că acum este perioada când mă simt cea mai fericită. Atâta timp cât o am alături pe mama și pot să vorbesc cu ea în fiecare zi, să o văd sănătoasă, să mă bucur cu ea și să merg aproape în fiecare duminică să o vizitez, să luăm prânzul împreună (mi-am făcut o obișnuință din asta, rareori și cu mari excepții mă abat de la acest program) sunt cea mai fericită. Nimeni nu mă poate face mai fericită decât mama. Ea acum reprezintă totul pentru mine. Este universul meu. Poate am conștientizat prea târziu, dar este o vorbă - mai bine mai târziu decât deloc.

Mă face fericită când lumea din jurul meu este bine și mulțumită, mă refer la colegi, prieteni, rude. Eu simt fericirea din lucruri mici și mărunte. Probabil, cu anii, îți dai seama că fericirea e în noi, în funcție de cum gândim, cum vorbim, cum ne comportăm cu cei apropiați. Mă simt fericită când sunt în armonie cu tot ce mă înconjoară.

Cum arată lumea ta interioară? 

Uneori caldă, calmă, liniștită, alteori zbuciumată ca marea. Apropo, ador marea și când am contact cu marea sunt cea mai fericită. În general, sunt mulțumită de ceea ce fac. Poate ar mai trebui să cedez pe partea asta de autocritică, pentru că sunt cel mai dur critic, întotdeauna tind spre mai bine.  

Când obosești, unde și cum te regăsești?

Acasă este locul cel mai preferat. Ca acasă nu mă simt nicăieri mai bine, nici chiar în cel mai luxos hotel. Acasă îmi încarc bateriile, meditez, lenevesc, citesc, gătesc. În casa mea planează o energie pozitivă și mă încarc de la ea. Îmi iubesc și îmi ador căsuța mea, micul meu apartament. 

Știu că îți place să călătorești, care sunt cele mai frumoase locuri care te-au impresionat?

Da, este adevărat, călătoria a devenit o pasiune pentru mine, dar oare cui nu-i place să călătorească? Până la 30 de ani nu mi-am permis luxul de a călători. Aveam un scop - să am locuința mea și apoi să pot colinda lumea. Nici acum nu-mi pemit atât de des, dar de câte ori am posibilitatea, evadez. Nu știu dacă am un loc anume, toate orașele, țările în care am fost își au famecul și originalitatea lor. Ador și marea și muntele, dar nu știu cum marea îmi este mai aproape de suflet. Marea mă liniștește, mă inspiră, îmi dă o stare anume. Italia este țara în care mă simt cel mai bine. Îmi place și cultura, și arhitectura, și bucătăria lor tradițională. De fiecare dată revin cu mare placere în această țara și de fiecare dată descopăr lucruri noi...

În acest an am descoperit Parisul, dar și alte câteva orașe în inima Europei. Le-am descoperit atât de frumos poate și datorită celor care mi le-au prezentat, un motiv în plus să-i transmit un mare mulțumesc prietenei mele Olga Petrovsky și soțului său, pentru o vacanță de vis. Este superb să călătorești și să descoperi locuri și culturi noi.

Care sunt tentaţiile în faţa cărora nu reziști?

Pantofii. Am o feblețe pentru sandale și pantofi. Nu am numărat câte perechi am, dar e o întreagă colecție și tot nu mă satur să achiziționez. Cred că am investit în pantofi cât într-un apartament. Îmi plac brandurile de calitate, Dolce & Gabbana, Gian Marco Lorenzi, Sergio Rossi, Giuseppe Zanotti, Giorgio Armani, Elisabeta Franchi etc...  Dacă văd în magazin o pereche frumoasă de pantofi, mă gândesc și noaptea la ei (glumesc)...

Ce stil vestimentar preferi, ce ți se potriveşte cel mai bine?

Stilul clasic mă reprezintă. Probabil că stilul vestimentar ți-l definești în ani, când încerci una, încerci alta, eu însă am rămas fidelă clasicului. N-o să mă vezi niciodată îmbrăcată extravagant. Poate din cauza că și statutul nu-mi permite. Investesc în haine clasice, care rezistă în timp, nu cumpăr rochii doar pentru un sezon.

Ce accesorii preferate ai?

Port ceasuri. Mai schimb și gentile, dar cu greu pentru că uneori, dimineața, îmi este lene sau sunt în criză de timp și atunci pot să port o geantă săptămâni întregi. Tot ce ține de bijuterii, port Swarovschi.

Între un magazin de pantofi şi unul de haine, pe care-l alegi?

Probabil că pe cel de pantofi. Știi că sunt mai multe citate celebre legate de pantofi cum ar fi: „Spune-mi ce pantofi porți, ca să-ți spun cine ești”. Sau O femeie cu pantofi buni nu este niciodată urâtă”. Chiar aș sfătui doamnele și domnișoarele să investească mai bine într-o pereche de pantofi de calitate, chic, decât în mai multe perechi, dar de proastă calitate sau în haine multe. O pereche frumoasă de pantofi întotdeauna va pune femeia în valoare. Pantofii sunt o investiție în ani.

Ce personalitate admiri pentru atitudinea pe care o afişează, pentru felul în care se îmbracă?

Întodeauna am admirat femeile puternice, deștepte și frumoase, de la care am furat sau învățat... Spre marea mea fericire și bucurie, femeile pe care le admir am avut ocazia și să le cunosc personal și chiar să devenim prietene. La vârste diferite am admirat și femei diferite. La Anastasia Lazariuc admir înțelepciunea, modestia și talentul ei, la Mihaela Rădulescu am admirat ambiția, frumusețea, nonșalanța și că e o femeie deșteaptă, la Ramona Bădescu admir stilul, frumusețea și sufletul ei, admir gândirea, talentul și profunzimea Maiei Morgenstern.   

Ştiu că Anastasia Lazariuc e prietena și confidenta ta. Când și cum v-ați cunoscut? 

Pe Anastasia Lazariuc o admir de mică, când îi ascultam și îi fredonam piesele. Așa a fost destinul, să o întâlnesc și să devenim cele mai bune prietene. Primele întâlniri ale mele au fost profesionale. A fost invitată la evenimentele mele, apoi am realizat o emisiune TV dedicată Doinei și lui Ion Aldea-Teodorovici, apoi în 2010 am organizat concertul Anastasiei, “Orice femeie e frumoasă”, a urmat un alt spectacol în 2014, organizat tot de mine, “Destin”, și de atunci ne-am apropiat.

Inevitabil, în timpul acestor  momente organizatorice au existat și situații de stres, emoții, iar faptul că am fost la unison, în același ritm, ne-a făcut să ne dăm seama că suntem compatibile. Așa am descoprit-o ca om. Este o ființă extraordinară, un  om de o frumusețe și delicatețe rară. E o valoare și un munte de talent. Învăț multe de la ea.

Ai o siluetă şi un tonus de invidiat. Faci ceva special pentru asta?

O, mulțumesc mult pentru compliment. Nu fac nimic special, sunt cam leneșă la acest capitol, dar încerc să mănânc sănătos și să mai merg la sală din când în când. Mai nou, am descoperit un salon de remodelare corporală și le sunt clientă fidelă. Dietele nu mă preocupă deloc. Întotdeauna îmi îndeplinesc poftele, pot să mănânc și plăcinte, și friptură, dar cu măsură.

Oricine urmăreşte pagina de Facebook te vede azi fericită, împlinită, îndrăgostită. Ce sau cine îți redă această stare? 

Îmi place să fiu pozitivă și să zâmbesc cât mai mult. Prietenii, lumea frumoasă și bună care este în jurul meu, mă fac fericită, împlinită, Sunt așa și datorită activității, meseriei mele. Este minunat să fii îndrăgostită, să știi că ești dorită. Ce poate fi mai frumos?!

Crezi că modelul femeii active și independente prinde la bărbați sau îi complexează? 

Depinde, de la caz la caz. Bărbații inteligenți și deștepți cu siguranță își doresc alături o femeie puternică, inteligentă și independentă. Sunt și bărbați care își doresc femei mai timide, mai supuse, până la urmă fiecare își face alegerea potrivită, după placul inimii.

 Care a fost cel mai frumos compliment pe care l-ai primit vreodată de la un bărbat?

Ohoho, în complimente de la bărbați chiar sunt foarte răsfățată, sunt multe și frumoase, dar cel mai emoționant a fost când un bărbat frumos, deștept, inteligent și cu ochi albaștri mi-aq spus că își dorește o fetiță cu mine…

Cum ar trebui să fie bărbatul din viața Valentinei Luchian? Prin ce te-ar putea cuceri? 

La prima vedere s-ar părea că sunt foarte pretențioasă și greu de cucerit, dar știu că cel ce mă va cuceri va fi cel mai fericit, știu să dăruiesc tot ce am din adâncul sufletului. Pentru mine contează foarte mult și frumusețea sufletului. Bărbatul de lângă mine trebuie să fie inteligent, rafinat, atent și răbdător. Iar simțul umorului e o calitate binevenită.

Se spune că visele pot deveni realitate. Ale tale s-au împlinit?

Sigur că visele devin realitate. Ale mele au devenit și nu încetez să visez, mai am încă multe de realizat și de visat.

Cel mai important moment personal din ultima perioadă?

Când am devenit nașa unor tineri frumoși și minunați, Gabi Marcu și Cristina Evtodii. Nici nu m-am gândit că voi deveni nașă. 

Ce îţi doreşti cel mai mult să le transmiţi oamenilor, prin ceea ce faci?

Să fie mai buni, mai indulgenți, mai răbdători și să invidieze mai puțin.

La Galele Fashion VIP pe care le organizezi premiezi întotdeauna stilul, eleganţa, feminitatea şi strălucirea, performanţa, pasiunea şi determinarea. Dacă ar fi să-ți acorzi un premiu, pentru ce ar fi acesta? La ce categorie l-ai încadra? 

Nu știu dacă mi-aș acorda un premiu… Sunt atât de autocritică…

 

[box]

5 lucruri care nu se ştiu despre Valentina Luchian:

    • Cartea favorită: Toate cărțile de Marc Levy.
    • Film: Nu am unul preferat, dar ador filmele în care joacă Julia Roberts, Demi Moore sau Jenifer Lopez.
    • Muzica pe care o asculţi: Stări diferite și muzică diferită.
    • Locuri de evadare: marea
    • Parfumul preferat: COCO Mademoiselle, Chanel.

[/box]

 

Interviu realizat de Alina MATEI
Foto: Elena ANDRONACHE
Locație: Hotel "Prezident"

Recomandări