Vali Rotaru, despre dezvoltarea personală și secretele unei vieți de succes

Vali Rotaru, despre dezvoltarea personală și secretele unei vieți de succes

Se spune că avem în noi tot ceea ce este necesar pentru a fi mai mult decât suntem. Cu condiția să conștientizăm acest lucru, să descoperim și să exploatăm resursele proprii pentru a depăși anumite blocaje, obstacole, frici care ne împiedică să fim la adevăratul nostru potențial și pentru a ne spori, astfel, calitatea vieții.

În ultimii ani, dezvoltarea personală a început să ocupe un loc important în preocupările zilnice ale moldovenilor. Pentru a afla mai multe despre dezvoltarea personală, despre cum te poți redescoperi pe tine însăți și cum îți poți atinge obiectivele, am stat de vorbă cu Vali Rotaru, fondatorul Bizz.md, companie de organizare evenimente de dezvoltare personală, un om foarte implicat în proiectele cu impact pozitiv în societate.

Vali, ce înseamnă dezvoltare personală?

Dezvoltare personală înseamnă creștere continuă. Din păcate, o mare parte din populație, după universitate, nu își mai dă interesul pentru a crește pe plan profesional și nici ca personalitate.

Dezvoltarea personală este tot ceea ce înseamnă cărți, seminare și, mai nou, video, care au ca scop să te învețe să fii mai bun într-un anumit aspect personal sau profesional.

Dezvoltarea continuă este principalul secret al succesului, iar atunci când îl faci conștient și strategic, nici nu observi cum, în câțiva ani, devii alt om și viața ta o ia complet pe altă cale.

Se spune că obiceiurile mici conduc către schimbări mari. Îți poți aminti când și de cei ai decis să așezi dezvoltarea personală pe primul plan?

Acum șapte ani, când mi-am schimbat complet anturajul de oameni în care mă aflam. Eu cred că acesta este unul din primele acțiuni pe care ar trebui să le facă cei care își doresc o schimbare, dar, recunosc, e complicat să faci asta și e nevoie de multă voință.

Am decis să fac schimbarea deoarece nu mai doream să fiu un băiat timid și slab, deși știam că în mine stă un leu care e gata în orice moment să iasă la iveală. Problema e că așteptam un semn, vreo minune, dar această minune nu s-a întâmplat până nu am decis eu să fac schimbarea.

Recunosc, un factor important a fost dorința mea de a avea o relație și de a-mi găsi persoana iubită. După un an de la decizia de a mă schimbă am găsit persoana iubită cu care azi sunt căsătorit.

Daniela&Vali Rotaru

Ești un om cu multă inițiativă, ai fondat compania Bizz.md, te ocupi și de organizarea evenimentelor de dezvoltare personală și sunt convinsă că mai ai şi multe alte activităţi în programul tău pe care le duci la capăt cu succes. Cum reuşeşti să-ţi organizezi timpul şi care ar fi cel mai important sfat pe care l-ai oferi pentru o persoană care are provocări în această direcţie?

Sincer să fiu, eu cred că aș putea face mai multe dacă mi-aș organiza foarte eficient timpul. Ca și orice antreprenor am problema de a mă ocupa des de activitățile mai puțin importante din afacere, cele pe care ar putea să le facă angajații. De aceea cred că principalul sfat ar fi de a învăța să delegi eficient sarcinile celorlalți și să te focusezi doar pe acele activități care aduc cel mai mare impact. Dar, pentru asta, e nevoie desigur să fii pasionat de ceea ce faci și să ai o viziune clară a ceea ce ar trebui să faci. Din păcate, nu e așa simplu cum pare.

Cât de importantă este planificarea în tot ceea ce facem? Ar trebui să ne planificăm viețile și carierele sau e mai bine să ne lăsăm luați de val și să trăim momentul prezent?

Eu cred că adevarul este la mijloc. Ar fi bine să ai un plan clar a ceea ce urmează să faci pe termen scurt și mediu, adică săptămânal, lunar și chiar anual, în același timp scopurile nu ar trebui niciodată gravate în piatră, ci scrise pe nisip, adică ar trebui să se adapteze situației actuale.

Pe termen lung, eu sunt adeptul de a avea o viziune a ceea ce dorești să faci și încotro să ajungi, să te inspire și energizeze ca să te miști spre acel scop.

Tu l-ai adus în R. Moldova pe Brian Tracy, unul dintre cei mai cunoscuți traineri din lume, foarte iubit în Moldova. Cum ai reușit să-l convingi să vină, cum au fost negocierile? Ce impresii i-a lăsat publicul de la noi?

Nu a fost deloc complicat să-l convingi pe Brian Tracy să vină în Moldova, deoarece el este o persoană foarte deschisă și mereu dispusă să cunoască locuri noi, iar Moldova a fost o experiență nouă pentru el.

Vali Rotaru & Brian Tracy, antreprenor, speaker profesionist și autorul a peste 300 de cărți

Brian a rămas foarte mulțumit de publicul din Moldova, spunând că persoanele din estul Europei sunt mult mai binevoitoare și interesate în lucruri noi decât cei din vest. Posibil că unul din motive ar reprezenta diferența istorica dintre est și vest, cei din vest fiind mai greu de surprins cu ceva nou.

Recent a fost, pentru prima dată în R. Moldova, și David Allen. Cum a fost la acest trening?

David Allen este expertul mondial nr.1 în productivitate personală și organizațională. Este creatorul celui mai popular și eficient sistem de productivitate numit GETTING THINGS DONE (GTD). La acest seminar David Allen a prezentat Metoda GTD și a învățat participanții cum să o aplice în afacerea și în viața lor personală, astfel încât, majoritatea timpului să fie focusat pe sarcinile importante care aduc cel mai mare impact în viață și afacere.

[caption id="attachment_22824" align="aligncenter" width="956"] Vali Rotaru & David Allen, expertul nr.1 în lume în productivitate personală și organizațională[/caption]

Pe cine ți-ai dori să mai inviți în Moldova?

Am o lista mare de speakeri care aș vrea să-i invit în Moldova sau România, dar, din păcate, nu e realizabilă această idee cu o mare parte din speakeri, din motive financiare. Aș vrea tare mult să-l invit pe Brendon Burchard, omul care m-a influențat foarte mult, din păcate prețul său este prea mare pentru Moldova, pentru România este preț ok, dar până acolo mai este un pic de lucrat. Însă, cu siguranță, în 2018 vom aduce un speaker cu renume mondial în Moldova.

Cât de interesați sunt moldovenii de dezvoltare personală? Cine vine la astfel de traininguri?

Interesul pentru dezvoltare personală există, iar tendința aceasta este în creștere, ceea ce mă bucură, pentru că, cu cât e mai ridicat nivelul de dezvoltare a populației, cu atât ea devine mai conștientă, iar asta are efect și asupra bunăstării populației.

Imaginați-vă cum ar fi o țară dacă majoritatea populației ar învăța cum să gestioneze corect banii și cum să-i înmulțească (legal desigur). Eu cred că bunăstarea țării ar crește proporțional cu bunăstarea fiecărui om care aplică legile simple de gestionare financiară.

Recomandă-ne o carte veritabilă de dezvoltare personală care ție ți-a plăcut extrem de mult și care ar putea fi utilă și altor persoane

Pentru cei care niciodată nu au citit o carte de dezvoltare personală recomand cartea lui Robin Sharma, “Calugarul care și-a vândut Ferarri-ul”. Este o carte în formă de nuvelă, dar cu multe lecții practice de îmbunătățirea a vieții.

Ce trebuie să facă un om pentru a se dezvolta? Cu ce ar trebui să înceapă?

Să ia decizia să facă schimbarea și să o ia pas cu pas. Majoritatea care încep schimbarea se aventureaza prea tare, încercând să-și schimbe radical viața într-un timp foarte scurt, cât mai rapid. E nevoie de luat lucrurile pas cu pas și de a adopta un obicei nou și doar apoi altul, nu încercați să însușiți vreo 10-20 de obiceiuri în acelasi timp, nu funcționează așa.

De asemenea, și cu scopurile e aceeași treabă. Nu vă setați 100 de scopuri, începeți cu 3 scopuri pentru următoarele 3-6 luni, un scop personal (fie legat de sănătate, fie de a învăța o limbă străină sau orice altceva), un scop profesional și unul legat de relații (părinți, prieteni, soț/soție, copii etc.).

Ce îți place cel mai mult la activitățile în care te implici și care sunt cele mai mari bucurii?

Îmi plac mult culisele unui eveniment, asta mă energizează. Sunt bucuros că pot influența măcar cumva viața a sute de oameni și, astfel, să îmbunătățesc bunăstarea țării noastre.

Acest gen de business, care îl numesc infoprenoriat (de la informație și antreprenoriat) este ceea ce cunosc cel mai bine și aș vrea în continuare să mă dezvolt în acest domeniu. Sunt convins că ambiția mea și experiența acumulată în fiecare zi mă va ajuta să creez ceva global care va influența viețile a milioane de oameni din întreaga lume!

Îți mulțumesc mult și îți doresc succes!

Text: Alina MATEI
Foto: arhivă personală

Recomandări