Vești bune pentru bolnavii de hepatită. Tratamentul cu molecule noi va fi introdus și în R. Moldova

Vești bune pentru bolnavii de hepatită. Tratamentul cu molecule noi va fi introdus și în R. Moldova

Speranţe de viaţă mari pentru pacienții cu hepatită. Prof. doctor habilitat Vlada-Tatiana Dumbravă a precizat că în curând, în R.Moldova va fi introdusă terapia cu noi molecule pentru bolnavii de hepatită. Pastilele conţin molecule ce atacă virusul hepatic şi garantează însănătoşirea aproape sută la sută în timp scurt şi fără efecte secundare.

prof Dumbrava

Tratamentul va fi asigurat de stat doar pentru pacienții la care boala a ajuns într-un stadiu avansat. 

Aceste terapii moderne, deja comercializate în Europa și SUA, vor fi folosite și la noi în țară, în speranța că va crește semnificativ numărul pacienților vindecați.

Pe lângă rata de succes a tratamentului, medicii susțin că are multe alte avantaje. Tabletele au un timp de administrare mult mai scurt, de 12 săptămâni și sunt mult mai bine tolerate decât terapia veche, având efecte adverse mult scăzute.

“Protocolul a fost deja aprobat de către Ministerul Sănătății, iar pacienții care vor intra în acest tratament vor fi cei cu hepatite cronice virale și ciroze hepatice, cu fibroză de gradul 4”, a declarat prof. dr. Vlada-Tatiana Dumbravă.

Conform prof. dr. Dumbravă, cheltuielile pentru noul tratament sunt mici în comparație cu cel din alte țări. În R. Moldova vor fi alocați în jur de 4000 de dolari pentru tratamentul unui pacient, peste hotare același tip de terapie variind între 90-99 mii de dolari pentru un singur pacient.

“A fost o excetție pentru țara noastră, având în vedere prevalența și mortalitatea din cauza cirozelor hepatice virale. Această excepție a mai fost acordată și pentru Egipt, Georgia și Ucraina”, a precizat prof. Dumbravă.

Terapia disponibilă în acest moment în R. Moldova constă din Interferon în combinație cu Ribavirina.

Totodată, dr. Dumbravă a tras un semnal de alarmă cu privire la prevalența hepatitei, precizând că R. Moldova ocupă locul întâi în Europa cu prevalenţă înaltă a infecţiei cu virusuri hepatitice.

“Sunt multe cauze pentru care se întâmplă acest lucru. În mare parte depinde de diagnosticul târziu și de pacienții care nu respectă toate măsurile necesare de prevenție pentru a împiedica transmiterea hepatitelor virale cronice”, susține prof. dr. Vlada-Tatiana Dumbravă.

Precizăm că hepatita virală este cauzată de 5 virusuri hepatice diferite, identificate prin literele A, B, C, D și E.

Infecțiile provocate de acestea ne situează, în fiecare an, pe un loc fruntaş în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte numărul de persoane cu hepatită.

Ziua Mondială a Hepatitei, marcată în R. Moldova

În întreaga lume, la 28 iulie, este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, un eveniment anual care focalizează asupra factorilor de risc, prevenţiei şi controlului hepatitelor virale.

Cu această ocazie, în R. Moldova au avut loc mai multe acțiuni de sensibilizare a populației cu privire la riscul de infectare cu hepatitele virale, necesitatea testării și cunoașterii statutului, iar în caz de necesitate, adresării pentru tratament.

La Chișinău, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din Moldova, ”Hepavit” și Asociația Medicală "Hepateg", au organizat o acțiune de conștientizare asupra importanței depistării la timp a afecțiunilor hepatice și de combatere a stigmatizării persoanelor cu afecțiuni hepatice.

“Prin promovarea acestui eveniment, sperăm să încurajăm oamenii care se confruntă cu hepatita să ia măsurile preventive necesare. Sper ca acţiunea să aibă un impact pozitiv și oamenii să meargă cât mai des la doctor pentru analize de rutină”, ne-a declarat Ludmila Casian, președinta Asociației Obștești ”Hepavit”.

IMG_0028

IMG_0042

Potrivit Ministerului Sănătății, în R. Moldova indicele morbidității prin hepatită virală B acută s-a redus de la 25,46 la 100 mii populație în anul 1997 până la 0,96 în anul 2015; prin hepatită virală C acută – de la 6,14 până la 1,23 și prin hepatită virală D (HVD) – de la 1,89 până la 0,1 în 2015.

Text: Alina MATEI

Recomandări