Are o familie frumoasă, este foarte implicată în proiectele de dezvoltare personală, organizează în mod constant evenimente pentru a ajuta femeile să se încărce cu bucurie, încredere și curajul de a acționa.
E o femeie care ne inspiră și pentru aceasta găsim necesar să o cunoștem, să interacționăm cu ea și să învățăm cum să ne folosim corect resursele din interiorul nostru. Am ales să vă facem cunoștință cu Viorica Eremciuc-Okhrimovskaya, Coach Profesionist Internațional (Life & Business Coach), Formator acreditat de ANC România, Specialist Marketing și Femeie de Afaceri.
Viorica, spune-ne mai multe despre tine. Care este parcursul tău profesional? Când ai început procesul de dezvoltare personală?
Am 35 de ani și pe lângă faptul că sunt soție, mamă, Life & Business Coach Certificat, Formator Acreditat (Trainer), Specialist Marketing, totodată sunt și o femeie de afaceri. Traseul meu profesional a început în anul 2006, primul job fiind în calitate de declarant vamal. Dar nu a durat mult, mi-am dat seama că nu e ceea cu ce aș dori să mă ocup în continuare. De aceea, din 2006 am început cariera mea de marketolog. Până în 2010 am activat în acest domeniu la câteva firme, însă în decembrie 2010, cu toate că aveam un salariu foarte bun, am hotărât să părăsesc atât lucrul, cât și țara. Am ales să îmi urmez viitorul soț pe atunci, care acum e actualul.
În lumea afacerilor am intrat acum 8 ani, datorită soțului și mamei mele, care m-au susținut la început de drum. Dar acum 4 ani, din cauza situației politice din Ucraina, am hotărât să ne mutăm cu traiul pe meleagurile mele natale. Odată cu revenirea la Chișinău, am avut tot mai multe tangențe cu participarea la diverse training-uri de dezvoltare personală și profesională. În rezultatul frecventării lor, s-a trezit o veche pasiune de a mea din liceu – cea pentru psihologie și filosofie. Astfel, am înțeles că vreau să mă ocup cu ceea ce îmi place cu adevărat – Coaching-ul și tot ce se referă la ariile dezvoltării personale și profesionale.
În ianuarie 2018 am absolvit, în urma a 10 luni de instruire, Academia de Coaching Internațională “Maximum”, din or. Kiev, Ucraina, primind diploma de Coach Profesional. Iar în februarie 2019 am primit și Acreditarea din partea ANC România în calitate de Formator (Trainer).
Ai avut sau ai un mentor?
Mentorul meu de bază a fost și este soțul meu. El e persoana care întruchipează calmul, înțelepciunea, spiritul de antreprenor, curajul, perseverența, răbdarea și pozitivismul. De la el am învățat și continui să mai învăț foarte multe lucruri utile, atât despre viață, cât și despre afaceri.
De ce ai ales să te specializezi în Coaching?
Unul din motivele pentru care am ales să mă specializez în Coaching este faptul că e un domeniu din aria dezvoltării personale ce are o tendință de dezvoltare și solicitare foarte impresionantă în ultimii ani. Dacă pe piața internațională acest domeniu este deja foarte cunoscut și solicitat, la noi el abia începe a prinde aripi.
Coaching-ul e o activitate pe care o practic cu multă pasiune, dedicare și de la care primesc o plăcere enormă. De fiecare dată, în urma rezultatelor pe care le obțin clienții mei în afacerile lor și al feedback-ului pozitiv pe care îl primesc mereu din partea celor ce apelează la serviciile mele, simt tot mai mult că acest domeniu e cel care mi se potrivește și mă împlinește din punct de vedere personal și profesional. Mă motivează și mă bucur enorm să văd rezultatele ce le obțin ei în urma prestării serviciilor mele de Coaching. Aceasta îmi dă puteri, energie pozitivă, încredere în sine și mă face să mă conving de fiecare dată că mă aflu la locul și timpul potrivit în acest domeniu.
Cu toate că un Coach Profesionist nu trebuie să fie profi în toate domeniile profesionale, abilitățile și cunoștințele ce le posedă el în rezultatul instruirii sale formale și neformale de-a lungul vieții, constituie un mare avantaj în această activitate.
De aceea, faptul că am experiență de peste 10 ani în marketing și publicitate, plus 8 ani în afaceri, mă ajută foarte mult în activitatea mea de Coaching. Respectiv aceste abilități aduc un aport calitativ și eficient în viața clienților mei.
Din păcate, unele persoane din domeniul dezvoltării personale de pe piața noastră promovează eronat acest concept. De aceea e foarte important atunci când apelați la serviciile unui Coach să vă interesați de studiile și experiența lui în acest domeniu. Business Trainer (Formator ) și Coach sunt două aspecte diferite, cu toate că fac parte ambele din aria dezvoltării personale.
Abillitățile unui Coach îl avantajează pe un Formator în activitatea sa, însă abilitățile unui Formator îl dezavantajează pe un Coach dacă le aplică în activitatea sa.
Un Coach profesionist nu învață pe nimeni, el doar organizează, responsabilizează, focusează, măsoară rezultatele clientului în urma acțiunilor ce sunt efectuate în baza unui plan de acțiune pentru realizarea scopurilor personale. Coach-ul ajută persoana să fie mai conștientă și să găsească singură răspunsurile la întrebările sale prin intermediul întrebărilor puternice și calitative pe care i le pune el.
Ce a fost cel mai greu sau cel mai mare obstacol în calea formării tale profesionale și personale?
Să menționez că indisponibilitatea de resurse financiare la moment pentru instruire profesională nu aș putea spune. Deoarece eu sunt persoana care dacă am dorință cu adevărat găsesc și resurse. Sunt încăpățânată de felul meu și această calitate, care pentru unii poate fi privită ca defect, mă ajută foarte mult în viață. Contează foarte mult în ce direcție se focusează și orientează încăpățânarea unui om. Căci, în corespundere cu acest fapt, ea poate aduce în viața ta sau productivitate sau stagnare și degradare.
Revenind la obstacol, unicul pe care l-aș putea menționa sau, mai degrabă l-aș numi lucru deranjant în cazul meu, e cel de insuficiență de suport și neîncredere inițială din partea apropiaților atunci când am luat decizia, acum 3 ani, de a mă dezvolta în acest domeniu necunoscut, Coaching, pentru majoritatea de la noi.
Ce înseamnă Coaching-ul pentru tine?
Pentru mine, Coaching-ul înseamnă perfecționare, realizarea viselor, încredere în sine, productivitate, îmbunătățirea relațiilor personale și profesionale, armonie și împlinire sufetească.
De ce avem nevoie de coaching și care sunt domeniile în care se aplică?
În viață, fiecare știe cel mai bine de ce are nevoie. Iar fiecare alegere făcută de noi reprezintă rezultatul pe care îl avem de facto. Noi suntem unicii responsabili de calitatea prezentului și viitorului nostru.
Dacă puneți accent pe dezvoltare personală și profesională, pe progresul, ascensiunea în viață, stabilirea scopurilor și realizarea lor, pe dorința de a cunoaște metodele efective ce vă îmbunătățesc relațiile cu cei din jur și vă crește încrederea în sine, atunci cu siguranță aveți nevoie de Coaching măcar o dată în viața voastră.
Domeniile mari în care se aplică Coaching-ul sunt: Life Coaching (viața personală): dezvoltarea relațiilor mai armonioase, comunicarea eficientă, autocunoaștere, autocontrol. Business Coaching (viața profesională): realizarea scopurilor profesionale, gestionarea mai efectivă a unei echipe, a unei afaceri, creșterea vânzărilor, ascensiunea în carieră.
Ai o formulă proprie a succesului?
Succesul pentru fiecare din noi este individual. Pentru mine succesul personal este momentul când mă trezesc în fiecare dimineață sănătoasă; faptul că mă pot bucura de prezența celui mai dorit omuleț din viața mea, de băiatul meu; alegerea partenerului potrivit cu care am ales să pășesc pe cărările vieții.
Din punct de vedere profesional, mă ocup cu ceea ce îmi place, pot aduce valoare în viața multor persoane, iar aceasta este cea mai mare satisfacție profesională.
Consider că succesul ține de domeniul infinitului în care mereu este loc de progres și de succese și mai mari. Succesul este un aspect dinamic care, privit din diverse unghiuri, îți oferă diverse rezultate. Aș spune că succesul îl are fiecare din noi în fiecare zi, același copil atunci când face primii pași, când spune primul cuvânt, prima poezie. Elementarul fapt că ne trezim dimineața sănătoși deja e un succes în viața noastră, în comparație cu alții care nu pot savura aceste victorii. În viață totul este relativ și trecut prin prisma comparației.
Fiecare deja decide câtă intensitate și valoare vrea să aibă succesul său în viața sa. Iar formula proprie a succesului este Cunoaștere de Sine + Ambiție + Încredere În Sine + Stabilirea Scopurilor + Curaj + Acțiune + Perseverență + Perfecționare + Răbdare + Recunoștință = SUCCES
Care ar fi 3 sfaturi pe care le-ai oferi oamenilor?
1. În viață strădui-te să te bazezi doar pe tine și să nu depinzi de cineva. Iar pentru aceasta, dezvoltarea ta profesională este esențială.
2. Ai încredere în tine mereu, chiar și atunci când alții nu o au. Reține: Tu poți face tot ce concepe mintea ta, e nevoie doar de utilizarea formulei de succes pe care am menționat-o mai sus. Iar banii nicidecum nu sunt o barieră în realizarea planurilor tale, ei sunt doar un accesoriu care se găsesc dacă ai nevoie cu adevărat de ei. Crede-mă că știu ce zic, deoarece am trecut cu soțul meu prin perioade când am pierdut într-o zi tot ce am avut și am reușit după o perioadă să ridicăm împreună o afacere de la zero investiții personale. Iar după vreo 3 ani am reușit, cu ajutorul Domnului, să dăm toate datoriile.
3. Și cel mai principal sfat este să fii RECUNOSCĂTOR pentru tot ce ai și pentru tot ce ți se întâmplă. În orice situație caută care este mesajul pe care viața vrea să ți-l transmită și aplică-l pentru a te perfecționa ca om, ca specialist.
Viorica, îți mulțumesc pentru acest interviu!
Mulțumesc frumos, Alina!
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmarește TheWoman.md pe FACEBOOK