Vrei să faci un bebeluş? Uite cum îţi poţi calcula singură perioada fertilă

Vrei să faci un bebeluş? Uite cum îţi poţi calcula singură perioada fertilă

Exista doua modalităţi de calcul aproximativ al perioadei fertile – dacă ciclul menstrual are o durată stabilă sau dacă durata ciclurilor este variabilă de la lună la lună.

Jeni Chiriac, psihoterapeut şi sexolog

O sarcină poate apărea în urma fecundării ovulului, numai în zilele din jurul ovulaţiei: 3 – 4 zile înainte şi 1 – 2 zile după aceasta.

La un ciclu menstrual stabil de 28 de zile, ovulaţia apare în ziua a 14-a, considerând drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruaţie.

La un ciclu stabil ce apare la 29 de zile, ovulaţia are loc în ziua a 15-a, la cel stabil de 30 de zile ovulaţia apare în ziua a 16-a, ş.a.m.d., constantă fiind perioada de 14 zile de la ovulaţie până la viitorul ciclu menstrual.

În cazul ciclurilor neregulate se foloseşte altă metodă de calcul. Se identifică ciclul menstrual cel mai scurt şi cel mai lung, din cel puţin 8 – 10 cicluri urmărite.

Pentru găsirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul menstrual cu numărul cel mai mic de zile şi din el se scade numărul 18, pentru găsirea ultimei zile a perioadei fertile se ia ciclul menstrual cu numarul cel mai mare de zile şi din el se scade numărul 11 iar din rezultate se găseşte, cu aproximaţie, perioada fertilă dintr-un ciclu menstrual.

De exemplu, ai ciclul cel mai scurt de 28 de zile, iar ciclul cel mai lung de 32 de zile. În acest caz 28 – 18 = 10 şi 32 – 11 = 21. Perioada fertilă este între ziua a 10-a şi ziua a 21-a a ciclului menstrual.

S-a constatat că se poate ca ovulul să fie “viu” şi să poată fi fecundat până în ziua a 8-a de la ovulaţie dar sunt cazuri foarte rare. Şansele ca ovulul să fie viu scad foarte, foarte mult după ziua a 2-a.

De asemenea, are importanţă şi viabilitatea spermatozoizilor. Sperma poate rezista, în interiorul vaginului, timp de 3–4 zile.

În tot acest timp, în cazul întâlnirii cu un ovul, poate avea loc fecundarea. Ţinând cont de durata de viaţă a ovulului şi a spermatozoizilor se poate spune că un contact sexual ce a avut loc înainte de ovulaţie are şanse mai mari să provoace o sarcină decât unul care are loc după ovulaţie.

Dacă perioada din jurul ovulaţiei este “perioadă fetilă” s-a tras concluzia că restul perioadei ciclului menstrual este “nefertilă”. Dar acest lucru nu este adevărat 100 %, fiindcă există posibilitatea unei ovulaţii şi în afara perioadei normale de ovulaţie.

Dacă în perioada fertilă există cea mai mare probabilitate de apariţie a unei sarcini, în restul perioadei ciclului menstrual probabilitatea de apariţie a unei sarcini este foarte scazută.

Dar, pentru a putea preîntâmpina orice problemă care ar putea să apară din cauza unei ovulaţii “ieşite din tipar”, pentru siguranţa protecţiei, se consideră că probabilitatea de apariţie a unei sarcini este zero numai în cazul în care unul dintre parteneri este infertil (steril).

Recomandări