Zece citate din Haruki Murakami

Zece citate din Haruki Murakami

S-a spus despre Haruki Murakami, scriitorul a cărui faimă a depăşit graniţele Japoniei şi a devenit în scurt timp de la lansarea primelor volume o valoare a literaturii universale, că este un fenomen. Scriitorul cu milioane de fani din cele mai variate culturi, autorul ales de revista Time în topul celor mai influente persoane din lume spune însă că talentul nu este nimic fără concentrare şi anduranţă.

Cărțile sale sunt traduse în peste 50 de limbi și este iubit în toată lumea de milioane de fani. Să vedem 10 citate de Haruki Murakami:

“Fiecare om care se îndrăgosteşte caută în celălalt calităţi care lui îi lipsesc. Astfel că fiecare îndrăgostit se întristează atunci când se gândeşte la persoana de care s-a îndrăgostit. Este ca şi cum ai intra într-o camera în care se află amintiri plăcute, dar de care uitasei o lungă perioada de timp”Kafka On The Shore (Kafka pe malul marii).

“Cred că încă mă iubeşti, dar nu putem trece peste faptul că eu nu-ţi sunt îndeajuns. Ştiam că asta urma să se întâmple. Nu te învinovăţesc că te-ai îndrăgostit de altă femeie. Nici măcar nu sunt supărată. Ar trebui să fiu, dar nu sunt. Simt doar durere. O durere puternică. Credeam că pot anticipa cât de mult o să mă doară, dar m-am înşelat”South of the Border, West of the Sun (La sud de graniţă, la vest de soare).

“Şi, odată ce furtună a trecut, n-o să-ţi mai aminteşti cum ai reuşit să supravieţuieşti. Nici măcar n-o să-ţi dai seama că furtună s-a terminat cu adevărat. Un lucru este sigur: când o să ieşi din furtună, nu vei mai fi aceeaşi persoană cu aceea care a intrat. Acesta este adevărul despre furtuni”Kafka On The Shore (Kafka pe malul mării).

“Cine poate spune ce e cel mai bine pentru tine? Tocmai de aceea, trebuie să încerci să prinzi fiecare şansă de fericire care îţi apare şi să nu-ţi prea pese de ce spun alţii. Din experienţă va spun că astfel de şanse nu apar decât de cel mult două – trei ori într-o viaţă şi, dacă le lăsăm să ne scape, nu ne-o vom ierta până la sfârşitul zilelor”Norwegian Wood (Pădurea norvegiană).

“Întotdeauna mi-a fost foame de dragoste. Măcar o dată în viaţă aş fi vrut să ştiu cum este să-mi umplu pe deplin acest gol – să primesc atâta dragoste încât să simt că sunt sătul. Măcar o dată” – Norwegian Wood (Pădurea norvegiană).

“Am acest sentiment straniu că nu mai sunt eu, cel de dinainte. E greu să descrii în cuvinte, dar mă simt de parcă aş fi aţipit şi, în timpul acesta, cineva a venit, m-a dezasamblat şi apoi m-a făcut la loc în grabă. Sentimentul acesta îl am”Sputnik Sweetheart (Iubita mea, Sputnik).

“Dacă poţi iubi pe cineva cu adevărat, măcar o singură persoană, poţi fi salvat. Chiar dacă nu poţi trăi împreună cu acea persoană”IQ84.

“Nu e nimic greşit în faptul că eşti deosebit de ceilalţi. Asta înseamnă doar că nu te-ai încadrat, cel puţin deocamdată, într-un stereotip”. – IQ84

“Bineînţeles că doare faptul că nu ne putem iubi în mod fizic. Am fi putut fi mult mai fericiţi dacă am fi putut. Dar a fost ca mareele, ca schimbarea anotimpurilor, ceva imuabil, un destin de nezdruncinat pe care nu l-am fi putut niciodată schimba. Nu contează cât de mult am fi încercat s-o ocrotim, delicata noastră prietenie n-ar fi putut rezista o veşnicie. Am fost obligaţi să ajungem într-un punct mort. Asta a fost dureros de clar”Sputnik Sweetheart (Iubita mea, Sputnik).

Text: Sabina NICOLAEV

Recomandări