Ziua Pământului 2020, semnal de alarmă privind mediul înconjurător

Ziua Pământului 2020, semnal de alarmă privind mediul înconjurător

Ziua Pământului este sărbătorită în fiecare an pe 22 aprilie și cu această ocazie se trage un semnal de alarmă privind protejarea mediului înconjurător. Această zi a fost fondată cu scopul de a trezi interesul clasei politice față de mediu.

Ziua Planetei Pământ, fondată în anul 1970

Ziua Planetei Pământ a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a atrage atenția clasei politice față de dezinteresul pe care îl arăta mediului înconjurător. Prima dată acest moment a fost marcat prin manifestații antipoluare pe întreg teritoriul Statelor Unite, la care au participat aproximativ 20 de milioane de americani.

Ca urmare a acestor manifestații, senatorul american Gaylord Nelson a reușit să convingă politicienii de necesitatea adoptării unei legislații corespunzătoare pentru protecția mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanțelor toxice, a calității apei etc.

Data de 22 aprilie a fost stabilită drept Ziua Pământului de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 2009

Din 1970 și până astăzi, în fiecare an, 22 aprilie a fost sărbătorită drept Ziua Pământului și se organizează manifestații care urmăresc să aducă în atenția oamenilor necesitatea protejării mediului înconjurător.

În ultimii ani, Ziua Pământului a devenit globală, mobilizând 200 de milioane de oameni în 141 de țări și ridicând problemele de mediu pe scena mondială, peste un miliard de oameni exprimându-și interesul pentru protejarea planetei, participând la diverse acțiuni dedicate acestei zile.

În fiecare an, Ziua Planetei Pământ este sărbătorită de Google În ultimii ani, Ziua Pământului a fost sărbătorită pe 22 aprilie şi de Google, printr doodle-uri create special. În 2020, Ziua Pământului împlinește cea de-a 50-a aniversare iar Google Doodle-ul special i-a fost dedicat albinei, printr-un joc si câteva curiozități. Iată câteva dintre informațiile prezentate despre albine:

 • Știați că două treimi din culturile din întreaga lume și 85% dintre plantele cu flori există datorită polenizării făcute de albine?
 • Funcția principală a antenelor albinei de miere este mirosul, deoarece poate detecta mirosuri și, uneori, chiar direcția acestora.
 • Albinele de miere adună nectar de la 2 milioane de flori pentru a obține aproximativ 454 de grame de miere. 
 • Albinele lucrătoare sunt femele. Rolurile lor principale sunt să adune polen pentru a hrăni colonia și să produca ceară pentru faguri.
 • Albinele execută un „dans” pentru a le arata celorlalte unde se găsesc surse de hrană.
 • Aproape o treime din alimentele pe care le mâncăm acum depind de polenizarea făcută de albine.
 • Albinele reperează cel mai ușor culorile albastru și galben, prin urmare sunt atrase de plantele care au aceste culori. 
 • În lume există circa 20.000 de specii de albine.

În 2019, Google a prezentat câteva dintre speciile de plante și animale de pe Terra:

 • Albatrosul călător, cel care are cea mai mare deschidere a aripilor dintre toate păsările existente;
 • Bradul roșu de coastă – cel mai înalt copac;
 • Phaedophtyne amauensis – cea mai mică specie de vertebrate;
 • Victoria amazonica – una dintre cele mai mari plante acvatice;
 • Celacantul – cea mai veche specie de animale încă în viață;
 • Colembolele de peșteră adâncă – viețuitoare care trăiesc în cea mai adâncă peșteră din lume.

Sursa

 

 

 

 

 

Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto Deschide galeria Foto

Recomandări